Magára vállalta szeptember 11-i merényleteket Kalid Sejk Mohamed

Bevallotta az Al-Kaida Guantanamon fogva tartott egyik magas rangú vezetője, hogy az ő tervei alapján hajtották végre a 2001. szeptember 11-ei merényleteket. A Guantanamon található katonai törvényszék előtt tett vallomásból szerdán hozott nyilvánosságra részleteket a Pentagon.

“Én vagyok a felelős a 9/11 akcióért, A-tól Z-ig”, közölte Kalid Sejk Mohamed, a legmagasabb rangú Al-kaida vezető, akit az Egyesült Államoknak sikerült elfognia. A március 10-én, zárt ajtók mögött tartott meghallgatáson a terrorista vezér több más, nagyszabású terrorcselekményért is vállalta a felelőséget: a többi között a World Trade Center elleni 1993-as bombamerénylet, és a 2002-ben Balin történt robbantás is az ő tervei alapján történt vallomása szerint.

Ezen kívül több olyan tervet is említett a katonai törvényszék előtt előre megírt és felolvasott vallomásában, amit nem tudtak megvalósítani. Ezek között szerepelt több amerikai felhőkarcoló elleni támadás: a szeptember 11-ei akció utáni “második hullám” alatt a többi között a New York-i Empire State Building és a chicagoi Sears Tower voltak a célpontok. Továbbá merényleteket terveztek Bill Clinton és Jimmy Carter volt amerikai elnökök, és II. János Pál pápa ellen is.

A Pentagon által nyilvánosságra hozott iratban az egyik bevallott akciót kisatírozták, hogy olvashatatlan legyen. Az AP amerikai hírügynökség információi szerint vallomásának ebben a részében beismerte, hogy ő a felelős Wall Street Journal egyik újságírójának lefejezéséért. Daniel Perlt 2002-ben rabolták el Pakisztánban, és eddig is Mohamedet tartották felelősnek haláláért.