Magára talált a Tiszaújváros

A tiszaújvárosiak (fehérben) hazai pályán legyőzték a kazincbarcikaiakat is
A tiszaújvárosiak (fehérben) hazai pályán legyőzték a kazincbarcikaiakat is - © Fotó: tiszaujvarosifc.hu
Tiszaújváros – Szerény tervekkel vágtak a bajnokságnak a tiszaújvárosiak, akik a félidőben is a földön járnak.

A Tisza-partiak szemüvegén át nézve jól fest az NB III-as labdarúgó bajnokság Keleti csoportjának őszi végeredménye. A Termálfürdő FC Tiszaújváros gárdája 25 ponttal a 7. helyen áll, csak 3 pont választja el a dobogós Kazincbarcikától. A kék-sárgák tizennégy meccsükből nyolcat megnyertek, és egy döntetlen mellé öt vereség került az eredménysorukba. Ahhoz képest, amit terveztek, tisztességes produkcióval rukkoltak ki.

Minél feljebb

– Mindössze a bennmaradás kiharcolását tűztük ki, s bár ezen még senki nem változtatott, az ősz fényében azt szeretnénk, ha végül minél feljebb jutnánk – kezdte Bocsi Zoltán vezetőedző. – Öt hónapos közös munkálkodásunk nehezen indult: tíz játékos távozott, nyolc érkezett, végleges keretünk csak az utolsó pillanatokban állt össze. Ez meglátszott a pontvadászat első felében nyújtott teljesítményünkön: váratlan arányú vereségeket is összeszedtünk, a Budapest Honvédtól öt, a Kisvárdától hét gólt kaptunk, és ez a két hazai kiütés majdnem betette a kaput nálunk. Aztán megráztuk magunkat, és a fiúk a bajnokság második felében meglepetés győzelmekkel rukkoltak ki, s miután jó útra léptünk, a hangulatunk is megváltozott. A statisztika beszédes: otthoni mérlegünk alapján hetedikek, idegenbeli játékunk szerint pedig negyedikek vagyunk. Különösen a Hatvanban aratott sikerünkre és a Cigánd elleni otthoni diadalunkra vagyunk büszkék, de alapvetően minden számunk és mutatónk teljes mértékben vállalható, az viszont nem, hogy csak húsz gólt szereztünk és huszonnyolcat kaptunk – vagyis a gólkülönbségünk rosszul fest, de ettől nagyobb bajunk soha ne legyen.

Bármi történhet

Bocsi Zoltán korábban is dolgozott már a Keleti csoportban szereplő csapatoknál, így van összehasonlítási alapja, alkalmas a reális képalkotásra.

– Úgy indult ez a bajnokság, hogy vagy a Kisvárda, vagy a Kazincbarcika lesz a bajnok – fogalmazott a tréner. – Állományaikra és költségvetésükre tekintettel mindenki erre gondolt, s erre mi történt: a putnokiak vitték el a pálmát, persze mögöttük loholnak a nyírségiek. Ennek következtében úgy érzem, hogy ebben a csoportban bármi megtörténhet. Csak a Létavértes visszalépése tartozik a negatív kategóriába, hiszen ez valamennyi együttesnél egy szabadnapot eredményez, a bajnokság közben viszont nem lehet edzőpartnert találni, a tétlenség pedig bárkit, így minket is kizökkenthet a megszokott kerékvágásból.

A vezetőedző néhány gondolat erejéig kitért az általa bevetett szakmai fogásokra is. Elárulta, hogy nagyon sokat töprengett a számukra legmegfelelőbb alakzaton, s mire érzékelte, hogy a 4-1-4-1-es formát át kell alakítania 4-4-2-re, mert ez jobban illik hozzájuk, bizony eltelt néhány forduló és elúszott egy-két pontjuk.

Sínre kerültek

– A csapatépítés nehézségeit sajnos mi is megszenvedtük – jegyezte meg a szakember. – Miután sínre kerültünk, már olajozottan dolgozott a gépezetünk, összteljesítményünkhöz pedig minden játékosunk hozzátette a magáét. Egyénileg ezért nem emelek ki senkit, azt viszont megemlítem, hogy Tóth Csaba végig a pályán volt, húsz gólunkat hat játékos szerezte, s csak negyven sárga, továbbá egyetlen piros lapot kaptunk a bíráktól. Ide tartozik még, amit a Tiszaújváros esetén rendre megemlítünk: keretünk tagjai nem a labdarúgásból élnek, szinte kivétel nélkül valamennyien dolgoznak, vagy tanulnak, ezért tudtunk csak késő délutánonként, olykor esténként edzeni. Azt sem hallgathatom el, hogy nálunk teljes a nyugalom: tárgyi feltételeink jók, vezetőink pedig korrektek, betartják az ígéreteiket.

Minden posztra

Az újvárosiak január 12-én, hétfőn kezdik az alapozást, végig hazai környezetben dolgoznak majd, ugyanis sporttelepükön és környékén minden adott (füves és műfüves pályák, világítás, sportcsarnok, uszoda, termálfürdő, konditerem), ami szem-szájnak ingere, ezek egyenesen nemzetközi színvonalat képeznek. Keretükben várhatóan lesznek változások, a vezetőedző egy-egy védő, középpályás és támadó leigazolását szorgalmazza, de csak akkor, ha megfelelő képességű játékos akad a horgukra. Bocsi Zoltán vezetőedző ebben bízik és ha így is lesz, akkor az egyesület és a csapat háza táján nyugodt tavaszra számíthatnak.

ÉM-KT

A Termálfürdő FC Tiszaújváros NB III-as labdarúgó csapatának őszi gólszerzői

 • 6 gólos: Kovács Péter
 • 5 gólos: Molnár László
 • 4 gólos: Kovács Bence
 • 3 gólos: Kovács Szilárd
 • 1 gólos: Bussy Dávid, Tóth Tamás

Az NB III Keleti csoport őszi végeredménye

 1. Putnok FC 14 12 – 2 38-11 36
 2. Kisvárda 14 11 2 1 49-13 35
 3. Kazincbarcikai FC 14 9 1 4 24-11 28
 4. FC Hatvan 14 8 4 2 28-10 28
 5. Cigánd SE 14 8 3 3 22-14 27
 6. Bp. Honvéd tartalék 14 8 1 5 30-13 25
 7. Termálfürdő Tiszaújváros 14 8 1 5 20-28 25
 8. Jászberényi FC 14 5 4 5 25-28 19
 9. Nyírbátor 14 5 3 6 27-27 18
 10. DVSC tartalék 14 3 4 7 19-22 13
 11. Felsőtárkány 14 3 3 8 23-39 12
 12. Salgótarjáni BTC 14 3 2 9 21-32 11
 13. Hajdúböszörmény 14 3 – 11 20-37 9
 14. Veresegyház VSK 14 2 1 11 13-43 7
 15. Gyöngyösi AK 14 1 3 10 8-39 6
 16. Létavértes SC visszalépett

A Létavértes visszalépett, eredményeit az MLSZ törölte és a csapatot az utolsó helyre sorolta.