Magánstrand építési törmelékből a Balatonon

Elbontott egy házat, majd a törmeléket a Balatonba boríttatta egy nyaralótulajdonos, aki lejárót akart építeni telke végében Balatonmáriafürdőn. 100 köbméternyi hulladékot hordatott munkásokkal a nádasba, de tetten érték őket.

A Balatonban több száz hasonló, illegális lejáró van. A hatóságok tehetetlenek, pedig az építmények miatt pusztul a nádas, romlik a vízminőség, sőt a felerősödő hullámzás éppen azokat a telkeket veszélyezteti, amelyek tulajdonosai a lejárókat használják.

Betondarabokat, tetőcserepet, téglákat, palát hordtak munkások egy balatonmáriafürdői telek végéhez. Még szerdán érték tetten őket a vízügyi szakemberek, akik éppen a nádast mérték fel. A munkások azt mondták: megbízójuktól azt a feladatot kapták, hogy miután elterítették a törmeléket, fedjék be földdel és ültessenek rá füvet, hogy eltüntessék a nyomokat. Mikor azonban megtudták, kinek mondták el mindezt, elmenekültek – mondta el a Független Hírügynökségnek Rózner György, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park természetvédelmi őre. Hozzátette, nagyon ritkán sikerült tettenérni azokat, akik illegális lejárókat építenek, pedig hetente bukkannak újabb feltöltésekre.

A balatonmáriafürdői lejáró, amely közvetlenül egy telek végében kezdődik, több mint száz méter hosszan nyúlik be a tóba. Elejét rácsos kapuval zárták el, a kapun egy táblán a “privát” felirat olvasható. Rózner György elmondta: ez a terület a Balatonhoz tartozik, így állami tulajdon.

Több száz illegális lejáró van a Balatonban – mondta a Független Hírügynökségnek Pécseli Péter, a Balatoni Vízügyi Kirendeltség szakaszmérnöke. Ezek az építmények felszabdalják és kipusztítják a nádast, ezért romolhat a Balaton vízminősége. Ráadásul a nádas így már nem tudja megvédeni a partvonalat a hullámzástól, és a víz éppen azokat a telkeket öntheti el, amelyek tulajdonosai ezeket a lejárókat használják.

A lejárók egy része már csaknem százéves. Senki nem tudja, ki építette őket. Elbontásuk több milliárd forintba kerülne. Pécseli Péter elmondta: kezdeményezni fogja, hogy mérjék fel, pontosan hol vannak ezek az építmények és mennyi van belőlük.

A balatonmáriafürdői lejáró ügyében a rendőrség is nyomoz. Karsay Kornél, a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság sajtóreferense a Független Hírügynökségnek szombaton azt mondta: környezetkárosítás miatt ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást.

– Független Hírügynökség –