Magáncsőd: kinek, hogyan?

Akt.:
Magáncsőd: kinek, hogyan?
Miskolc – Első körben a lakáshitelek miatt eladósodottak igényelhetik a szolgáltatást.

A kormányhivatalok égisze alatt megkezdték működésüket a Családi Csődvédelmi Szolgálatok, ahol szakember segítségét lehet kérni a hiteleik miatt anyagi gondokkal küszködőknek.

Fontos a jogértelmezés

Első körben, a már hatályba lépett törvény első esztendejében azon a mintegy 100 ezer családon szeretnének segíteni, amelyek lakáshiteleik miatt vannak súlyos anyagi helyzetben.

A 2015. évi CV, törvény – amely tartalmazza a magáncsőd intézményét – és a hozzá tartozó 17 kormány- és igazságügyi miniszteri rendelet még a képzett jogértelmezők számára is komoly fejtörést okoz.

Az eligazodást segítendő a Társadalmi Egyesülések Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetsége civil fórumot szervezett a magáncsőd, avagy családi csőd témájában. Az összejövetel fő előadója dr. Juhász László címzetes egyetemi docens, a Pécsi Ítélőtábla volt tanácsvezető bírója volt, aki gyakorlati szempontokból igyekezett áttekinteni, hogy milyen lehetőségek állnak egy ilyen eljárásban az adós és a hitelező számára, illetve mik az eljárás egyes szakaszai.

Alsó és felső határ

Megtudhattuk – egyebek mellett –, hogy lehetséges közvetlenül a bankkal tárgyalni, de ha bírósági – peres vagy peren kívüli – eljárást akarunk, akkor mindenképpen a Családi Csődvédelmi Szolgálaton keresztül kell beadni a kérelmet. Az érték alsó határa 2 millió, a felső pedig 60 millió forint, azaz ezen határok között lehetséges csődegyezséget kötni a családi adósságokra.

ÉM-SZB
hirdetés


hirdet�s