Magáncsőd – Bankszövetség: hosszabb távon 40 ezren is beléphetnek a rendszerbe

Budapest, 2015. augusztus 31., hétfő (MTI) – A Magyar Bankszövetség, bár elsietettnek tartja a magáncsőd bevezetését, hisz a koncepcióban, és hosszabb távon akár 40 ezer belépőt is elképzelhetőnek tart – mondta Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára és Becsei András, a szövetség alelnöke hétfőn Budapesten, háttérbeszélgetésen.

A magáncsődről az alelnök elmondta: a bankszövetség támogatja a magáncsőd koncepcióját, több sikeres nemzetközi példa is van az ügyfél és a hitelező együttműködésére. A bankszövetség 25 ezer belépő ügyféllel számol, hosszabb távon pedig 40 ezer családot is érinthet a konstrukció.

Felhívta a figyelmet arra, hogy több év is szükséges lehet, hogy kiforrja magát ez a rendszer, és ők arra számítanak, hogy Magyarországon is el kell telnie bizonyos időnek, míg az ügyfeleknek is teljesen átlátható lesz a koncepció.

Becsei András szerint a magáncsőd jó lehet az ügyfélnek, hiszen vagyonfelügyelő és a hitelező bank is segít abban, hogy a többi hitelezővel – adóhatóság, parkolási társaság, közműszolgáltató – folyamatosan egyeztessen; a rendszer a felek kölcsönös együttműködésére épül.

Kiemelte, hogy az állam támogatást is nyújt a résztvevő ügyfeleknek, illetve a kidolgozott törlesztési terv teljesítése esetén az ötödik évben a hitelek nem törlesztett, fedezetlen részét elengedik. Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra, hogy a jogalkotó szigorú feltételeket támaszt az ügyfeleknek.

Becsei András elsődlegesen a tájékozódást javasolja az ügyfeleknek, miközben a bankszektor is mindent megtesz, hogy felkészüljön a konstrukcióra. Ezt kissé nehezíti, hogy egyes rendeletek még nem jelentek meg, pedig szeptember elsején indul a rendszer.

Kovács Levente szerint “elsietett és nem kellően megalapozott” ugyan a magáncsőd bevezetése, de a bankszövetség elkötelezett a kormánnyal való folyamatos együttműködésben, ezért aktívan részt vett a magáncsőd keretrendszerének kidolgozásban. Hozzátette: az időnyomás óriási volt, így csak reménykedni lehet abban, hogy jól működő rendszert sikerült létrehozni. A jövőben további módosításokra lesz szükség – vélekedett Kovács Levente.

A főtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a bankszövetség szerint a rászoruló – és csak a rászoruló – családoknak kell megkapniuk a szükséges támogatásokat, a “60 milliós lakáshitel és az ötszobás lakás messze túlmutat a rászorultsági szinteken”.

A gépjármű- és fogyasztási hitelek forintosításáról Kovács Levente elmondta, hogy abban valamennyi bank és lízingcég részt fog venni, de az ügyfeleknek nem lesz kötelező.

Úgy vélte, hogy a támogatott forintosítással minden ügyfél jól jár: a havonta változó törlesztő részletekkel, illetve a fixált törlesztő részletekkel számított összesített terhek 10-15 százalékkal biztosan csökkennek a jelenlegi árfolyamszint esetén.

Kovács Levente elmondta: a nemzetgazdasági tárca ígérete szerint szeptemberben a parlament elé terjesztik a gépjármű- és fogyasztási hitelek forintosításáról szóló jogszabályt, az MNB pedig biztosította a forintosításhoz szükséges devizát piaci áron. Elmondta, hogy a bankok a velük kapcsolatban álló lízingcégek számára is megvásárolták a forintosításhoz szükséges devizát.

Az érintett ügyfelektől türelmet kért a főtitkár, azt javasolva, hogy várják meg a tértivevényes értesítő leveleket, ezeket karácsonyig mindenki megkapja. Felhívta a figyelmet arra, hogy akinek a lakcíme vagy levelezési címe megváltozott, a bankjánál mielőbb jelezze.

A főtitkár kiemelte: a kamatszerkezet nem változik, a kamat sem emelkedik a forintosítás után, ez megfelel a fair banki előírásoknak. Kitért arra is, hogy speciális szabályozásra van szükség a forintban fixált törlesztő részletek esetén, ezen törlesztő részletek az elmúlt években nem változtak, vagyis reálértéken folyamatosan csökkentek, a futamidő pedig egyre inkább kitolódott. A túlzott futamidő-hosszabbodást elkerülendő, olyan megoldást javasolnak majd ezeknek az ügyfeleknek, amely egy nagyon jelentős futamidő-mérséklés érdekében törlesztőrészlet-emelkedéssel járhat majd.

Bár a forintosítás jelentős anyagi és operatív terhet ró a bankokra, a Magyar Bankszövetség támogatja azt a megkötött megállapodásokkal összhangban – emelte ki Kovács Levente.

Becsei András, a bankszövetség alelnöke a forinthitelesekkel történő elszámolással kapcsolatban elmondta: több millió ügyféllevelet küld ki a bankszektor. Az augusztus elsején indult elszámolás szeptember 30-ig tart a 2010. november 26-a előtti hitelügyleteknél. A későbbieknél az MNB egyenként tekintette át a vonatkozó üzletszabályzatokat, és az általa indokoltnak vélt esetekben közérdekű kereseteket indított, ennek lezárulta után legkésőbb 60 nappal kapják meg az ügyfelek az elszámolást, tehát annak sem kell feltétlenül aggódnia, aki szeptember 30-ig nem kap értesítést – mondta.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s