Magánbefektetőket is bevonnak a fővárosi gyógyfürdő-fejlesztésekbe

Folytatni kívánja a Lukács, a Gellért és a Széchenyi fürdők rekonstrukcióját Ferenci Tibor, a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. új vezérigazgatója. A fejlesztésekhez uniós és kormányzati segítséget is várnak. A főváros uniós pályázati anyagát első körben nem fogadták el, de átdolgozásához októberig haladékot kaptak.

Ha az uniós támogatást megkapják, akkor mindegyik jelentős fővárosi történelmi fürdő megújulhat, és szolgáltatásaik is bővülhetnek. Demszky Gábor főpolgármester közölte: a főváros magánbefektetőre is számít. A tervek között szerepel a többi között az is, hogy a gyógyfürdők mellé gyógyszállók épüljenek.

Együttműködési megállapodást írt alá a Lukács fürdő és a szomszédságában működő Országos Reumatológiai és Fizioterápiás Intézetet, amely szerint a két intézmény létrehozza a budai egészségcentrumot, ahol egy balneológiai központot is kialakítanak – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Demszky Gábor főpolgármester, amikor bemutatta a Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. új vezérigazgatóját, Ferenci Tibort.

A főpolgármester elmondta: a komplexum létrehozásához és szolgáltatásainak biztosításához magántőkét is várnak. Demszky Gábor a Rác fürdőt hozta példaként, ahol most egy befektető-csoport épít szállodát. A befektetők szerződést kötöttek a fővárossal: vállalták a török fürdő, illetve a hozzá tartozó történelmi épület eredeti állapotába való helyreállítását.

A fürdőigazgatóság elsősorban a szolgáltatások fejlesztésénél számít a magánszférára – mondta Ferenci Tibor. A vezérigazgató elképzelhetőnek tartja, hogy például a sportolási lehetőségeket magánvállalkozók üzemeltessék.