Maga a történelem

Balogh Zoltán
Balogh Zoltán
A megyénkbeli „öreg” bírák és tisztviselők bizonyára emlékeznek még dr. Balogh Zoltánra, aki az igazságügyi szolgálatának egy idejét megyénkben töltötte. 1969 augusztus 1-től a Fehérgyarmati Járásbíróság elnöke volt.

A megyénkbeli „öreg” bírák és tisztviselők bizonyára emlékeznek még dr. Balogh Zoltánra, aki az igazságügyi szolgálatának egy idejét megyénkben töltötte. 1969 augusztus 1-től a Fehérgyarmati Járásbíróság elnöke volt, de Nyíregyházán is ítélkezett II. fokú polgári fellebbviteli tanácsban, majd 1980-ban vonult nyugdíjba. Hogy miért is emlékszünk, azért mert e sorokkal köszöntjük a ma 94. életévébe lépett Zoli bácsit, aki Budapesten él családja körében.
Az emlékezésben segítségünkre volt, dr. Kozmáné dr.Váradi Katalin megyei bírósági tanácselnök, aki egykor fogalmazóként nála kezdte a pályafutását.
Zoli bácsi 1914-ben a Veszprém melletti Tótvázsonyban született. Az igazságügyi szolgálatát 1940-ben kezdte.

Betegsége miatt nyugdíjazták. 1952-ben úgy érezte meggyógyult és képes folytatni élethivatását. Kérte a minisztériumban a visszavételét. Azt mondták neki: csak büntető bíró lehet.

Ám az ötvenes évek koncepciós pereiben nem akart itélkezni. Erre közölték vele, hogy más nincs. Elhagyta a pályát. Ezt a választás megszenvedte ő is és családja is. Mintegy 12 évig nem ítélkezhetett. A „szüneteltetése” alatt volt kabinos, bérelszámoló, jogtanácsos, az 56-os forradalom idején munkástanács tagja…
1964-ben vették vissza az igazságszolgáltatásba, és szolgált első és másodfokon 1980-ig. Élete és bírói magatartása példaként szolgálhat az utána következő bíró- nemzedéknek: bátorságot, fegyelmet kötelességtudást, az igazság feltétlen szolgálatát tanulhatják tőle.

– Fullajtár András –