MADÁRINFLUENZA -A hivatalos brit jelentés szerint Magyarországról érkező vadmadarak fertőzhettek Nagy-Britanniában

A brit hatóságok hivatalos véleménye szerint a februári, suffolki madárinfluenza-fertőzés Magyarországról érkezett Nagy-Britanniába. Eszerint valószínűleg valamilyen vadmadár fertőzhette meg a két magyarországi libatelepet január végén, majd a brit pulykafarmot egy héttel később. A brit járványügyi hatóság április 5-ei jelentését 19-én, csütörtökön hozták nyilvánosságra.

A 32 oldalas jelentés szerint, az összes lehetséges variációt elemezve, kizárásos alapon maradt két változat. Az egyiket a jelentés úgy említi, mint amire semmiféle bizonyíték nincs, de elvileg nem zárható ki: ez az, hogy valaki vagy valakik szándékosan megfertőzték volna az egyik, Magyarországról az angliai baromfifeldolgozóba küldött szállítmányt.

Ami a hivatalos jelentés szerint egyedül elképzelhető, az az, hogy egy közös fertőzési góc – valószínűleg valamilyen vadmadár – fertőzhette meg a két magyarországi libatelepet január végén, majd a brit pulykafarmot egy héttel később. A hivatalos brit álláspont minden egyéb lehetőséget kizártnak nevez.

A jelentés szerint az értékelésnél felhasználták a brit és a magyar vizsgálatok eredményeit egyaránt. Az összefoglaló a járvány kitörése utáni magyar és brit intézkedéseket egyébként megfelelőnek és hatékonynak minősíti.

Mindkét országban a madárinfluenza emberre is veszélyes, H5N1-es vírusát mutatták ki, ami miatt több százezer háziszárnyast kellett megsemmisíteni.