MADÁRINFLUENZA – Kártérítést kap a Bernard Matthews cég

Több mint félmillió fontos (188 millió forint) kártérítést kaphat a brit államtól a Bernard Matthews cég 160 ezer pulyka leölése miatt – állítja a Daily Mirror című brit bulvárlap pénteki számában. A kompenzációra a cég a brit állatvédelmi törvény értelmében igényt tarthat, mivel kénytelen volt egészséges állatokat kiirtani. A rendelkezés szerint a mezőgazdasági minisztérium (DEFRA) […]

Több mint félmillió fontos (188 millió forint) kártérítést kaphat a brit államtól a Bernard Matthews cég 160 ezer pulyka leölése miatt – állítja a Daily Mirror című brit bulvárlap pénteki számában.

A kompenzációra a cég a brit állatvédelmi törvény értelmében igényt tarthat, mivel kénytelen volt egészséges állatokat kiirtani. A rendelkezés szerint a mezőgazdasági minisztérium (DEFRA) madaranként három és fél fonttól négy és fél fontig (1500 forinttól-1750 forintig) terjedő összeget fizet ki.

A kártérítés miatt többen is bírálták a céget, elsősorban néhány parlamenti képviselő és a szakszervezetek. A brit szabad demokraták környezetvédelmi szóvivője szerint “a brit mezőgazdasági minisztériumnak inkább büntetések kiszabásáról kellene beszélnie”.

Eközben a Bernard Matthews ellen bűnvádi eljárás kezdődik a bio-biztonsági eljárások esetleges megsértése miatt.

A cég közel 500 dolgozójától vált meg a suffolki madárinfluenza-kitörést követően, és több mint 40 százalékkal estek az eladásai. Ha nem találnak újabb madárinfluenzára utaló nyomot, március 10-én megszüntetik a védőzónát a Bernard Matthews cég holtoni farmja körül, és csak a megfigyelési övezet marad érvényben.