MADÁRINFLUENZA – H5N1-es madárinfluenzától pusztult el egy macska Dél-Koreában

H5N1-es madárinfluenzától pusztult el egy macska ugyanabban a dél-koreai városban, Kimdzsében, amelyben nemrég járványt okozott ez a kórokozó a baromfiállományban, jelentették be kedden a szöuli egészségügyi hatóságok.

Thaiföldön 1996-ban fordult elő hasonló eset, azóta nem tudnak arról, hogy macska elkapta volna a madárinfluenzát.

A szakembereket minden olyan eset aggasztja, amikor a madárinfluenza vírusa áttöri a faji határokat, és emlősöket is megbetegít, de azt mondják, hogy a macska megfertőződése nem jelent kockázatot az emberre. Nem tudnak ugyanis olyan esetről, hogy macskáról a H5N1-es vírus átjutott volna más emlősre.

A macskák és a kutyák általában nem kapják el a madárinfluenzát a baromfitól, ezért csak azokat a négylábúakat ellenőrzik, amelyek rendszeres kapcsolatba kerülhetnek madarakkal. Feltételezik, hogy ez a macska beteg baromfit ehetett.

Dél-Korában háromszor tört ki madárinfluenza-járvány a baromfiállományban. A legutóbbi áprilisban kezdődött Kimdzse városában, és néhány hónap alatt végigsöpört az ország területének nagy részén. a járvány megfékezése céljából csaknem 8,5 millió baromfit semmisítettek meg.

A H5N1-s madárinfluenza-vírus nagyon egresszív, de emberekre csak szélsőséges esetekben jut át. De az orvosok attól tartanak, hogy előbb-utóbb új változata alakul ki, amely könnyen fog terjedni emberről emberre, és akkor olyan világjárványt okoz, amely sok millió ember életébe fog kerülni.