Friss hírek

2010.08.15. 18:41

Az atomerőművek leállításával fenyegetőznek a német energiavállalatok

<p>Amennyiben a német kormány bevezeti a fűtőelemekre kivetendő adóját, akkor sok atomerőművet nem éri meg tovább üzemeltetni - jelentették be német energiavállalatok. A Spiegel magazin hétfői számában megjelenő cikkében arról ír, hogy a német kancellár, Angela Merkel "kardcsörtetésnek" nevezte a az E.ON, RWE, Vattenfall, és EnBW energiacégek fenyegetését.</p>

Angela Merkel kormány és az energiavállalatok jelenleg egyeztetési tárgyalásokat folytatnak annak érdeklében, hogy valóra váltsák azt a választási ígéretet, hogy meghosszabbítsák néhány nukleáris erőmű eredetileg 2020-ig tervezett működését. Viszonzásként a berlini kabinet új adót szeretne bevezetni a az atomerőművek fűtőelemeire. A nukleáris erőművek meghosszabbított üzemidejének eredményeképp termelt nyereségből pedig többet költenének a megújuló energiaforrások népszerűsítésére. Ehelyett a német energiavállalatok azt szorgalmazzák, hogy létesítsenek egy 20-30 milliárd euró értékű alapot - amit egyébként néhány kormányképviselő is támogatna.

Ezalatt a nemzetközi környezetvédelmi szervezet, a Greenpeace adatai szerint Németország 8 legrégebben működő atomerőműve csupán az országban felhasznált áramtermelés 5.4 tized százalékát állítja elő. Ezért a Greenpeace szerint ezeket a nukleáris erőműveket akár azonnal lekapcsolhatnák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!