Mádi Furmint Ünnep

A furmintot ünnepelték
A furmintot ünnepelték - © Fotó: ÉM
Mád – A Furmint évének nyilvánította 2017-et a kormányzat, azzal a céllal, hogy felhívja a nemzetközi és a hazai piac, illetve a fogyasztók figyelmét az egyik legfontosabb őshonos magyar szőlőfajtára.

Mádon pedig, a furmint hazájának szívében, Furmint Ünnep volt a hétvégén rengeteg látogatóval. Ennek egyik rangos eseménye a Mádi Kör termelőinek kóstolója, ahol a legjobb furmintok sorakoztak fel.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

A kormány úgy véli, a furmint – amelynek elsöprő hányada Hegyalján terem – méltó arra, hogy a magyar bort képviselje az egész világon. Érdekes tudni, hogy a Furmint éve programot az USA-ban is elindították, ahol már 2016-ban ötvenezer palack mádi furmintot sikerült értékesíteni.

Természetesen mindenkinek a saját hazájában a legnehezebb prófétának lennie, tudják ez Mádon és az egész Hegyalján is. Magyarán a hazai borfogyasztók nagyon fontosak, és istenigazából itt észak-keleten mindenkinek furmintot (is) illene innia.

Fotó: Bujdos Tibor Fotó: Bujdos Tibor ©

Nekünk kellene élen járnunk ebben, és valljuk be, ez egy kellemes hazafiúi kötelesség. A ráhangoláshoz pedig ez a hétvége is hozzátett egy kicsit.

– ÉM –


A tavalyi fesztiválon
Mád - Szeptember első hétvégéjén rendezik meg a Mádi Furmint Ünnepet. Pénteken kezdődött, de ma folytatódik a Mádi Furmint Ünnep a hegyaljai településen. A település ünnepe – Mádon az egész nyár forgalmasan telik – mondja Tatárka József, Mád polgármestere. – Szinte majdnem minden hétvégére esik...
Fotó: Kozma István
Mád - Amire évtizedeket vártak a községben, pénteken délután megkapták. Péntek délután több száz érdeklődő jelenlétében felavatták Mádon a helyi sportkomplexumot. Köszönetet mondott – A megvalósításhoz biztosítani kellett a pénzügyi hátteret – mondta Tatárka József polgármester. – A komplexumho...