Madárpusztulás Siófokon

Két hét alatt 72 elpusztult madarat találtak Siófokon a közterület felügyelet munkatársai. Volt olyan nap, amikor 10 varjú és galambtetemet szedtek össze a város Balaton parti sétányán. A hatósági állatorvos a elhullott állatok egy részét már megvizsgálta, és kiderült, hogy azok nem a madárinfluenza vírusától pusztultak el. A város lakói arra gyanakodnak, hogy valaki mérgezi a madarakat.

A közterület felügyelet munkatársai naponta többször ellenőrzik a város közterületeit. Azt vizsgálják nem helyezett-e ki valaki mérgezett magvakat, amelytől elpusztulhatnak a madarak. Fekete Tamás a Siófoki önkormányzat városüzemeltetési osztályvezetője a Független Hírügynökségnek elmondta: a hatósági állatorvos a madárinfluenza gyanú miatt megvizsgálta a tetemeket és kiderült, hogy az állatok nem a vírus miatt pusztultak el.

A város lakói szerint valaki meg akarja mérgezni a madarakat. A varjak ugyanis gyakran lepiszkítják a gyalogosokat, emellett pedig nagyon hangosak: A varjú egyébként védett madár, ezért elriasztásához is hatósági engedély kell. Ha valaki kitesz nekik mérget, azzal az embereknek is árthat, a méreg a gyerekre a legveszélyesebb.

A tetemeket Budapestre az Állategészségügyi intézetbe szállították, ahol azt vizsgálják valóban mérgezés történt-e. Ha bebizonyosodik, hogy valaki szándékosan pusztította el az állatokat, akkor az ellen akár közveszély okozása miatt indulhat eljárás.