Madárnak nézik az utazókat

Balkáni állapotok uralkodnak a magyar-ukrán határnál: kilométernyi sorok, tömény benzinszag, az út mentén cigarettacsikk és eldobált szemét, szitkozódó autósok, órákig tartó várakozás.

Úgy tűnik, Tiszabecsnél megállt az idő. Pedig az óramutató halad (vagy inkább vánszorog) előre, csak a kocsisor nem fogy – Isten tudja, miért.

Hazánkból Ukrajnába átlépni negyedórába sem telik, a visszaút viszont körülményes és viszontagságos. Hihetetlenül…

Október 19. 20.06 Az ukrán oldalon a kötelező „Mit visznek?” kérdés és a két útlevél kezelése alig másfél percet vett igénybe.

20.08 Harmincnegyedikként állunk a sorban az orrfacsaró benzingőzt ontó ukrán rendszámú Lada Samara után, majd ütött-kopott Audi magyar sofőrje sorol mögénk.

Mit tudnak ezek az idegen vámosok az itteni helyzetről? Csak játsszák az eszüket – mérgelődik a sor láttán a samarás.

20.42 Kapucnis férfi elemzi a mögötte várakozóknak a kényszerű helyzet okát.

A madárinfluenza csak duma, a benzin meg a cigi miatt kutakodnak – magyarázza.

Nem hülye a nép, tudja mindenki, hogy mi a cél: elvenni a kedvünket a kinti tankolástól – jön a felelet.

Na azt várhatják! Aki eddig ebből élt, csinálni fogja ezután is, akármennyit szivatják itt – hallatszik a sötét Merciből.

21.57 Huszadikok vagyunk a sorban, két óra alatt 14 autó jutott át a határon. (Máskor ez 20-30 percet jelent.)

22.26Fokozott ellenőrzés? Szemétkedés! – méltatlankodik a szendvicsét rágcsáló szatmárcsekei férfi. – Olyanok ezek mint a náci tisztek, matatnak a kesztűtartóban, kiborítják a táskádat.

Keresik a madarat – süt el egy viccet a kapucnis, mire figyelemreméltó feleletet kap.

A kórság Romániában van, ott még sincs ilyen bunkózás. Tudod, hányan járnak Ukrajnába Románián keresztül? Igaz, 60-100 kilométeres kerülő, de 2-3 óra alatt megjárod – helyesel a samarás.

23.11 A nyolcvanas évek csehszlovák filmszereplőit idéző szövetkabátos, jambós gyalogosok araszolnak el tele egyenszatyrukkal mellettünk, majd pár perc múlva üres kézzel sétálnak vissza.

Október 20. 00.41Nézd má’! Becsukott szemmel szedi darabokra az Audit – mutat az ellenőrzött, felnyitott csomagtartójú autót vizsgáló vámosra a kapucnis.

00.59 Végre mi jövünk. Kitöltjük a kilométerállásra és behozott üzemanyag mennyiségére vonatkozó nyilatkozatot – amelynek tartalma néhány napja új (madarak-, hús- és toll kivitelét kérdező) sorokkal bővült.

Jövedéki termék vagy valami elvámolni való? – néz ránk a cigarettázó pénzügyőr, majd beletúr a hátsó ülésen lévő hátizsákba és elköszön.

A kalandtúra öt óra alatt véget ért. Csak azt sajnálom, hogy az ölemben lévő, csirkés szendvicset rejtő táskába senki nem nézett bele.

Csengersimánál nincs torlódás

A magyar-román határátkelőnél nem tapasztalható változás. Mint Somlyai Csaba, pénzügyőr őrnagy kérdésünkre elmondta, Csengersimánál a madárinfluenza miatt szigorúbb ellenőrzésre számíthat az utazó, de torlódás nem jellemző, a várakozási idő az eddigiekhez hasonlóan alakul.

Az élő szárnyasok, házi kedvencek, valamint a húskészítmények és tojás behozatala tilos, s az Ukrajnából Románián keresztül Magyarországra utazókkal statisztikai célból nyilatkozatot töltetnek ki.

Várakozás a határátkelőknél
Befelé:

Záhony 2 óra (csökken)

Tiszabecs 7 óra (stagnál)

Beregsurány 3 óra (növekszik)

Barabás 5 óra (növekszik)

Lónya 1 óra (növekszik)

 

– Koncz Nóra –