Madárinluenza: újabb gócpont Thaiföldön

Ismét felütötte a fejét a madárinfluenza Thaiföldön – jelentették be hétfőn a helyi állategészségügyi hatóságok. Eközben Japánban 82 ezer szárnyast ölnek le.

A járvány emberre is veszélyes, H5N1 vírustörzse Bangkoktól 500 kilométerre északkeletre, Kalaszin tartományban ütötte fel a fejét.

A hatóságok azt nem közölték, hogy pontosan hány szárnyas pusztult el még a múlt héten a tartományban, de attól tartanak, hogy nemsokára újabb halottja lesz a madárinfluenzának. Az állategészségügyiek lemészárolták a fertőzött állatokat és karantént rendeltek el a körzetben.

Thaiföldön eddig tizenhárman vesztették életüket a madárinfluenza miatt. A térségben a múlt hónapban egy év óta először halt meg ember a kórban: egy 48 éves földműves azután kapta el a vírust, hogy levágott és megevett egy beteg csirkét.

Japánban újabb 82 ezer szárnyast ölnek le

Újabb 82 ezer csirkét mészárolnak le Japánban, miután egy csirkefarmon Ibaraki prefektúrában rábukkantak a H5 vírusra – közölték az állategészségügyi hatóságok hétfőn.

A tartományban eddig már 31 alkalommal észlelték a madárinfluenza-vírust, és eddig már csaknem félmillió szárnyast öltek le. Ibaraki hatóságai azonban még vizsgálják, hog a legújabb esetben az emberre is veszélyes, H5N1 vírustörzsről van-e szó. Az eddigi esetekben az elhullott állatokból vett minták a gyengébb, H5N2 vírustörzset mutatták ki. Japánban még nem követelt áldozatot a madárinfluenza.