Madárinfluenza: védekezések világszerte

Még nem tudni, hogy az emberre veszélyes madárinfluenza vírus ölte-e meg a Svédországban elhullott kacsát és a Horvátországban elpusztult hattyúkat.

Kínában a hatóságok szakértők helyszínre küldésével és a felvilágosító kampány fokozásával próbálják hatékonyabbá tenni a madárinfluenza elleni küzdelmet. Belső-Mongólia tartományban a múlt hét óta 2600 háziszárnyas pusztult el és 91 ezret öltek le, hogy megakadályozzák a kór továbbterjedését.

Nagy-Britannia azt kezdeményezte az Európai Uniónál, hogy tiltsák be az élő vadmadarak behozatalát az EU-ba. Az Unió azt is fontolgatja, hogy Horvátországgal szemben is elrendeljen importtilalmat a baromfira és a baromfitermékekre egyaránt.

A Drávaszögben talált, madárinfluenzában elhullott hattyúk ügyében egyelőre nincs újabb fejlemény. A horvát hatóságok vasárnap is folytatták a háziszárnyasok ezreinek leölését az érintett körzetben, hogy megakadályozzák a kór terjedését. Az, hogy a hattyúk az emberre is veszélyes H5N1-es vírustól pusztultak-e el, csak hétfőn vagy kedden derül ki.

Ugyancsak napok kellenek még ahhoz, hogy kiderüljön: a Svédországban szombaton elpusztult kacsa a madárinfluenzának attól a vírusától hullott-e el, amely az emberre is halálos lehet.További hírek a Nagyvilág kategóriából

Sporthírek