Madárinfluenza: ősszel ellenőrzés

Nem volt még madárinfluenza Magyarországon. Ősszel kezdik a baromfiállomány éves szűrését. Döntően kacsákat, házi ludakat vizsgálnak, mert ezek nagyobb eséllyel érintkezhetnek vad madarakkal.

A madárinfluenzát a költöző madarak is behozhatják az országba, ezért ősztől tavaszig folyamatosan ellenőrzi az állategészségügyi szolgálat a házi baromfiállományt és a vonuló madarakat állami megrendelés alapján; csakúgy mint tavaly, európai mintára.

A madárinfluenza kiszűrésére vérből vesznek mintát. Döntően a szabadabb tartású vízi szárnyasokat, a kacsát, házi ludat vizsgálják, mert ezek nagyobb eséllyel érintkezhetnek vad madarakkal. Ha költöző madaraktól kerülne be az országba a vírus, először ezekben az állományokban jelenne meg – tájékoztatott Tóth Balázs, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési főosztály járványügyi osztályának tanácsosa.

Fokozottan ellenőrzik a pulykát is, ami különlegesen érzékeny a madárinfluenza vírusra. Házityúkot is vizsgálnak, főleg a nem teljesen zárt tartású bio- és ökobaromfit. – Aki nagyobb számú elhullott vad madarat talál, feltétlenül értesítse a legközelebbi állatorvost – javasolta a tanácsos. – A vírus gyorsan kimutatható, és erősen pathogén fajtája feltűnő pusztulást okoz egy-egy állományban, ezért igen hamar kiderülne, ha például Hajdú-Bihar megyében megjelenne – fogalmazott.

Főve már nem fertőz

Több ezres nagyüzemi csirke- vagy pulykaállomány tulajdonosa köteles értesíteni a kezelő állatorvosát, ha a normálistól eltérő jelenséget észlel. Amennyiben az állatorvos a madárinfluenzára utaló tünetet tapasztal, haladéktalanul értesíti a hatósági állatorvost, aki az állományt azonnal zárlat alá helyezi.

– Ha a laboratóriumi vizsgálat eredménye megállapítja a betegséget, akkor az állományt állami kártalanítás mellett le kell ölni – mondta Tóth Balázs, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium állategészségügyi és élelmiszer-ellenőrzési főosztály járványügyi osztályának tanácsosa.

Az európai embert még kevéssé fenyegeti, kontinensünk baromfiállományára azonban komoly veszélyt jelenthet a járvány felbukkanása, ezért közös európai elvek szerinti monitoring rendszert vezetnek be a kór még hatékonyabb kiszűrésére – tudtuk meg.

Cseppről cseppre

Mint a legtöbb influenza vírus, a madárinfluenza is cseppfertőzéssel, légzőszervi úton terjed. – A vízi szárnyasok ugyanakkor emésztőrendszerükben is hordozzák, bélsárral is terjeszthetik a kórt – mutatott rá a tárca tanácsosa.

Az állatról emberre történt fertőződés eddig azokat érte, akik védőöltözet nélkül tartózkodtak a baromfi közvetlen közelében, ahol a levegőrészecskéken kötődött vírust belélegezték. Mivel minden influenzavírus aktivitását veszti 50-60 Celsius-fokon, a jól átsütött, megfőzött baromfihús bátran fogyasztható, senkire nem jelent veszélyt – fogalmazott Tóth Balázs.

Magánszemély is kérheti

Magánszemélyeknek is van arra lehetőségük, hogy megvizsgáltassák beteg vagy elpusztult madarukat az állategészségügyi intézetben. Ilyenkor is az állatorvost kell értesíteni, és vele konzultálva eldönteni, hogy milyen vizsgálatot érdemes kérni az intézettől.

A mintát minden esetben állatorvos által szakszerűen kiállított kísérőirattal együtt kell az intézetbe küldeni. Az boncolás és az egyszerű laborvizsgálat ára jelenleg hozzávetőleg 2-3 ezer, a kiegészítő virológiai vizsgálat ára 600-2500 forint között mozog.

Ezt az összeget a megrendelő, tehát legtöbb esetben az állat tulajdonosa fizeti. – A debreceni, kaposvári és budapesti állategészségügyi intézetekben dolgozó szakembereknek nem okoz problémát egy ilyen vírusfertőzés felismerése – fűzte hozzá a tanácsos.

Letölthető:

  • Az Országos Állategészségügyi Intézet Baromfibetegségek Osztályának feladatai [DOC 24 KB]
  • Vizsgálati díjak [DOC 599 KB]
  • M.M.