Madárinfluenza: már a szomszédban

Madárinfluenza: már a szomszédban
A csütörtökön tanácskozásnak adott otthont az állatkert. Hiába a helyszín: nem csak az állatok jövőjét érintette az eszmecsere témája. A hazánkhoz egyre gyorsabban közeledő madárinfluenzáról folyt a szó.

A Magyar Állatkertek Szövetsége által kezdeményezett találkozón állatorvosok mellett az ÁNTSZ szakemberei is részt vettek. Pásti Gabriella a megyei tisztiorvosi szolgálat vezetője a Naplónak elmondta, hogy a tanácskozást voltaképpen egy esetleges járványra való felkészülésként rendezték meg. A tisztifőorvos a madárinfluenza emberi egészséget érintő vonatkozásairól beszélt.

Több mint fele

A betegség tavaly ütötte fel komolyabb formában fejét. Ázsiában 116 fertőzött emberről tudunk, közölük 60(!) meghalt. A megbetegedettek mindegyike közvetlen kapcsolatban volt baromfi-félékkel. Az viszont nem bizonyított, hogy a vírus emberről-emberre átterjedt volna. Időközben már találtak madárinfluenzával fertőzött szárnyasokat Oroszországban és Kazahsztánban. Az ÁNTSZ tájékoztatása szerint Romániában még nem bizonyított, hogy ez a vírus okozta a szárnyasok pusztulását.

Ha együtt támad

Pásti Gabriella felhívta a figyelmet arra is, hogy a vírus változékony: kialakulhat egy olyan törzs, amely akár világ méretű járványt indíthat, mert senkinek sincs védettsége ellene. Genetikai módosulással képes olyan képességet szerezni, hogy emberről emberre terjedjen. Éppen ezért fontos – főként a baromfi-félékkel, madarakkal foglalkozók számára –, hogy védekezzünk a hagyományos influenza ellen, használva a meglévő védőoltások biztosította védettséget.

A madárinfluenza törzse ugyanis a legkönyebben akkor módosulhat, ha egyidőben fertőz a hagyományos influenza vírusával. Pásti Gabriella ugyanakkor azt mondta, hogy Magyarország felkészült, előállította az oltóanyagot. Kérdés, hogy az a módosult törzs ellen is képes-e védettséget adni?

Vonulás Északról Délre

A Hortobágyi Nemzeti Parkban valóban vizsgálják az elhullott madarakat és a szárnyas ürüléket a madár influenza miatt. – Hál’ Istennek még nem találtunk ilyen veszélyt – mondta a park igazgatóhelyettese, Gyarmathy István, akitől megtudtuk, hogy a Hortobágyon nem jelentős a madarak Kelet-Nyugat irányú forgalma, így a kelet felől érkező baj sem jelenik meg olyan gyorsan. A puszta felett leginkább Észak és Dél között vonulnak a madarak, melyek pihenőül választják a nemzeti park területét.

P.G.