Nagyvilág

2013.03.21. 14:25

Gandul: a román oktatási tárca titokban lezárta Victor Ponta plágiumügyét

Bukarest, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - A román oktatási tárca titokban tisztára mosta Victor Ponta egyetemi priuszát címmel számolt be a bukaresti Gandul című lap csütörtökön arról, hogy a szaktárca lezárta a román miniszterelnök plágiumügyét.

Bukarest, 2013. március 21., csütörtök (MTI) - A román oktatási tárca titokban tisztára mosta Victor Ponta egyetemi priuszát címmel számolt be a bukaresti Gandul című lap csütörtökön arról, hogy a szaktárca lezárta a román miniszterelnök plágiumügyét.

Az újság szerint a román oktatási minisztérium elutasította a Bukaresti Tudományegyetem jelentését, amelyben "közvetve Victor Ponta doktori címének visszavonását indítványozta", miután a tanintézmény etikai bizottsága plágiumnak minősítette a miniszterelnök doktori dolgozatát. A Gandul hozzáteszi, hogy írásos megkeresése nyomán, a törvényes határidő lejárta után kapott csak hivatalos választ az oktatási minisztériumtól, miután kilátásba helyezte, hogy bepereli a tárcát a közérdekű információkra vonatkozó törvény megsértéséért.

A lapnak küldött válaszában a szaktárca rámutatott, hogy az egyetem etikai bizottsága illetéktelenül folytatott vizsgálatot Victor Ponta doktori dolgozatának ügyében, mert a magas rangú közhivatalnokok feddhetetlenségével kapcsolatos kételyek esetében csak az oktatási minisztérium kötelékében működő Országos Etikai Tanács (CNE) hivatott állást foglalni.

A Gandul emlékeztet arra, hogy három testület is megvizsgálta Pontának a Nemzetközi Büntetőbíróságról írt doktori dolgozatát, és közülük a szaktárcának alárendelt CNE volt az egyedüli, amely úgy döntött, hogy a miniszterelnök nem plagizált.

Az egyetem etikai bizottsága július huszadikán megállapította, hogy Ponta többoldalas szövegrészeket vett át más szerzőktől 2003-ban megvédett disszertációjában, és ezeket sajátjaiként tálalta dolgozatában, nem használt idézőjeleket, nem jelölte meg az átvételeket. Az Egyetemi Címeket és Okleveleket Tanúsító Országos Tanács június 28-i ülésén szintén arra a következtetésre jutott, hogy Ponta plagizált, ám a testületet - az ülés megkezdése után, de még a döntés közzététele előtt - miniszteri rendelettel átszervezték, határozatát pedig semmisnek nyilvánították.

A Nature című brit tudományos hetilap június 19-én internetes oldalán arról adott hírt, hogy Ponta disszertációjának több mint fele plágium.

Quirin Schiermeier, a plágiumbotrányt kirobbantó cikk szerzője a Gandulnak azt mondta, Németországban, a plágiummal gyanúsított Annette Schavan oktatási miniszter ellen kevesebb bizonyíték volt, mégis lemondott tisztségéről. Schiermeier úgy vélekedett, hogy egy ilyen vizsgálatot független szakértőkre kell bízni, mert az oktatási tárca a kormány alárendeltségében működik, és ezért lojálisnak kell lennie hozzá.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!