Madárinfluenza – Már Finnországban

Madárinfluenzában elpusztult sirályt találtak az észak-finnországi Oulu városánál – jelentette be a finn mezőgazdasági minisztérium pénteken. Azt is hozzátették, hogy valószínüleg nem az emberre is veszélyes ázsiai variánsról van szó.

A város parkjában több sirálytetemet is találtak, de nem biztos még, hogy mindegyik a madárinfluenza áldozta lett. Szakértők szerint nincs ok feltételezni, hogy a veszélyes ázsiai változatban haltak meg a madarak, mivel az európai vadmadarak 30 százalékában megtalálható a madárinfluenza egy másik törzse.

Más szakértők attól tartanak, hogy a költöző madarakkal Európába érhet az Ázsiában 2003 óta már 62 ember halálát okozó variáns a H5N1. Állatorvosi szakemberek az EU-ból ezzel szemben azt mondták csütörtökön, hogy a madárinfluenza átterjedése Közép-Ázsiából Európába nem közvetlen veszély és nincs szükség átfogó óvintézkedésekre. Az élőmadár behozatal a fertőzött területekről természetesen tilos.

A madárinfluenza már átterjedt Szibériából Oroszország európai területeire is, de az orosz hatóságok szerdán bejelentették, hogy sikerült megfékezniük a járvány terjedését.

Járványügyi szakemberek attól tartanak, hogy létrejöhet a madárinfluenzának egy emberről emberre terjedő variánsa, hatalmas világjárványt okozva.