Madárbarátok kémlelik az eget hétvégén Borsodban is

Október első hétvégéjén tartják Európában a madármegfigyelési napokat több mint egy évtizede. Az ország hatvan helyszínén, köztük Borsod-Abaúj-Zemplén megyében is várják madármegfigyelő kirándulásokra az érdeklődőket.

Borsodban többek között a Geleji-halastavaknál, a Hernád-völgyében, a Hór-völgyében, Szalonnán, a Rakacai-víztározónál és a Holt-tiszán lehet csatlakozni a madármegfigyelőkhöz a hétvégén. A kirándulásokon a helyszínek adottságaitól függően távcsővel, vagy közvetlen közelről nézhetik meg a madarakat a látogatók. Szalonnán, a Bódva-völgyi gyűrűzőtáborban például az előre kihelyezett hálóban gyűjtik össze a kismadarakat, amelyeket madarászok a vendégek figyelme mellett meggyűrűznek.

A madárvédők világszervezete, a BirdLife International által szervezett akció célja, hogy minél több embernek mutassák meg a madarak világát, a madárvonulásokat, és minél többen ismerjék fel a madárvédelmi és természetvédelmi szervezetek tevékenységének jelentőségét. Az akció egyben játék és verseny is az országok között. Versenyeznek abban, hogy melyik országban, hány helyszínen, hányan voltak, és mennyi madarat láttak a résztvevők. Magyarország az utóbbi években mindig az első három helyezett között szerepelt.Sporthírek