Friss hírek

2009.11.12. 11:49

A bevándorlóknak és a befogadóknak is alkalmazkodnia kell

<p>A bevándorló közösség tagjainak alkalmazkodnia kell a befogadó társadalomhoz és a befogadó társadalomnak is nyitottnak kell lennie a migránsok felé - ez volt az egyik legfontosabb megállapítása annak a háromnapos mûhelytalálkozónak, amelyet a Magyar Ökomenikus Segélyszervezet migráns hátterû szervezetek, bevándorló közösségek vezetõi, képviselõi számára rendezett Budapesten.</p>

A rendezvény-sorozat célja, hogy a bevándorlók olyan ismeretanyaghoz jussanak, amely segítséget nyújt a magyar társadalomba való sikeresebb beilleszkedéshez, a mindennapi élet során felmerülõ problémáik megoldásához - mondta a Független Hírügynökségnek csütörtökön Gagyi Róbert, az Ökomenikus Segélyszervezet képviselõje. A "Tanuljunk egymástól!" címû találkozón elhangzott, hogy napjaink európai társadalmaiban jelentõs kihívást jelent a bevándorlók sikeres integrációja mind a befogadó mind a bevándorló közösségek szempontjából. Fontos feladat az újonnan érkezõ harmadik ország állampolgárainak beilleszkedése, a megkülönböztetés és a szélsõséges társadalmi megnyilvánulások elkerülése.

A bevándorlók számára fontos a hétköznapi életben használható, a társadalomban való eligazodást segítõ ismeretek megszerzése, mivel olyan kultúrákból érkeznek Magyarországra, amelyek jelentõsen különböznek az európai sajátosságoktól. Beilleszkedésüket nehezíti a nyelvismeret, valamint a jogszabályi ismeretek hiánya is.

Gagyi Róbert elmondta, hogy a találkozón megállapították: az alapvetõ ismeretek hiánya, és a kulturális különbözõségek mellett jellemzõ a migráns csoportokra, hogy elszigetelten élnek. Éppen ezért a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet társadalomismereti képzés programja nagymértékben hozzájárul az ilyen hátrányos helyzetû csoportok integrációjához.

A találkozó fõ megállapítása az volt, hogy a bevándorlók integrációja kétirányú folyamat. Éppen ezért a bevándorló közösség tagjainak alkalmazkodnia kell a befogadó társadalomhoz és a befogadó társadalomnak is nyitottnak kell lennie a migránsok felé - tette hozzá Gagyi Róbert.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!