Madarakra veszélyes villanyvezetékek – Zalában egyszerre hat gólya pusztult el

Veszélyes szabvány szerint készültek a középfeszültségű vezetékek Magyarországon, ezért évente 30 ezer védett madár pusztul el – állítják a Magyar Madártani Egyesület munkatársai. A Zala megyei Magyarszentmiklósnál a napokban egyszerre hat gólyát ért végzetes áramütés. A madarak már Afrika felé tartottak Szlovákiából.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fenékpusztai madármentő állomásán jelenleg is több, sérült madarat ápolnak. Az egyik gólya ugyan túlélt egy áramütést a közelmúltban, de mindkét lába és az összes ujja lebénult. Soha többé nem lesz képes önálló életre, állni, menni nem tud, csak feküdni – monda a Független Hírügynökségnek Paprika Anikó, a fenékpusztai állomás vezetője.

10-ből 9 madár még ennyire sem szerencsés, mert azonnal elpusztul, ha áramütés éri – mondják a szakemberek. Magyarszentmiklóson hat gólyával végzett a középfeszültségű vezeték a napokban.

A madarak a villanyoszlopok kereszttartóira szálltak le pihenni, és hozzáértek a tartó fölött húzódó vezetékekhez. Ha a drótokat a kereszttartók alá szerelnék, úgy, mint Szlovéniában, akkor semmi gond nem lenne – állítja Darázsi Zsolt, a madártani egyesület zalai titkára. A gólyák lábán egyébként szlovák gyűrű volt, ami azt jelenti, hogy a madarak már elkezdték vonulásukat Afrikába – tette hozzá a titkár.

Az áramszolgáltatók új villamosvezetékek telepítésekor úgynevezett “szigetelő papucsokat” húznak a veszélyes helyekre, de a régi oszlopokon nem kötelező a madarak biztonságáról gondoskodniuk.