Madagaszkáron 615 új fajt fedeztek fel 11 év alatt

Madagaszkáron 615 új fajt fedeztek fel 11 év alatt
Hamburg/Budapest  (MTI) – Madagaszkáron az elmúlt tizenegy évben 615 új fajt azonosítottak, ezen belül 385 növényt, 42 gerinctelen állatot, 17 halat, 69 kétéltűt és 41 emlősfajt – közölte jelentésében a WWF természetvédelmi szervezet.

A leglátványosabb felfedezések egyike a mindössze harmincgrammos Berthes-egérmaki, a világ legkisebb főemlőse. A WWF szerint a színét a kaméleonokhoz hasonlóan a környezetnek megfelelően változtatni képes gekkó is szenzációszámba megy. Újdonságnak számít egy hatalmas legyezőpálma is, amely csupán egyszer virágzik életében.
    A 2010-es év újonnan felfedezett fajai közt is toplistás helyezést értek el a madagaszkári állatok az Arizonai Egyetem közleménye szerint. A Caerostris darwini pókfaj például szokatlanul nagy és ellenálló hálókat sző. 

A WWF Madagaszkár-szakértője szerint számos fajt kihalás fenyeget

A Kelet-Afrika partjához közeli sziget állat- és növényfajainak csaknem háromnegyede a WWF adatai szerint endemikus, tehát kizárólag ott fordul elő. Közülük számos fajt kihalás fenyeget – közölte Martin Geiger, a németországi WWF Madagaszkár-szakértője a Der Spiegel című német lap internetes kiadása szerint. A sziget lakossága rohamosan nő, az emberek pedig szó szerint fosztogatják a természetet, hogy túléljenek.

    Geiger szerint a legnagyobb fenyegetés a gyors ütemű erdőirtás. Amennyiben nem sikerül megmenteni a kevéske fennmaradó erdőt, számtalan olyan faj fog eltűnni, amelyet még csak esélyünk sem volt megismerni – mondta a szakértő. Az értékes rózsafa iránti kereslet csak gyorsítja az erdőirtást.
    A WWF adatai alapján ezen kívül egyre több úgynevezett bozóthúst (erdőkben élő állatok húsát) kínálnak a helyi éttermek, egy tányér lemúrhúsért például kevesebb mint 800 forintnyi összeget kérnek. A politikai zavargások miatt terjed a bűnözés is, ennek kárát pedig a lakosság kevéske bevételi forrásának egyike, a turizmus látja.