Mád kitalálta önmagát

Akt.:
A tavalyi mádi furmint ünnepen
A tavalyi mádi furmint ünnepen - © Fotó: BT
Mád – A hegyaljai település nem kíván belépni a városok sorába.

„Magam is hallottam már arról, hogy városi címre pályázunk, de ennek nincs semmi alapja” – mondja Tatárka József, Mád polgármestere, amikor a hivatali szobájában találkozunk.

Az utóbbi években dinamikus fejlődésnek indult Mád.” Tatárka József

Folyamatos fejlődés

– Nem töltünk be kistérségi, regionális központi szerepet, ezért nem tartanám célszerűnek, hogy Mád várossá váljon – mondja Tatárka József. – Az tagadhatatlan, hogy a település egykor mezővárosi ranggal bírt, de ilyen van több is a környékünkön. Az is tény, az utóbbi években dinamikus fejlődésnek indult Mád, elsősorban a betelepülő borászatoknak köszönhetően, de ez is csak önmérsékletre int bennünket, hogy tudjuk, hol vannak a határaink. Mi is igyekszünk lépést tartani ezzel a fejlődéssel, folyamatosan dolgozunk a településkép szépítésén. Vannak folyamatban lévő pályázataink, ennek keretében megvalósulhat majd a főutca rekonstrukciója, amelynek már készülnek a kivitelezési tervei. Vannak függőben lévő pályázataink, de ezekről csak akkor érdemes beszélni, ha már eldőlt, kapunk-e támogatást, és ha igen, akkor mennyit.

A furmintra alapozva

Mád legújabb kori ismertsége egy szőlőfajtának is ­köszönhető.

– Valamennyi településnek hatalmas érdeke, hogy megfogalmazza, kitalálja önmagát – mondja Tatárka József. – Ez Mád esetében a furmint, amely a belőle készült egyre jobb minőségű boroknak köszönhetően a települést egyre ismertebbé teszi nemzetközi szinten is. Szepsy József borásznak köszönhe­tően egyre több helyen ismerik fel. Egy dűlő sem hasonlítható a másikhoz, mindegyiknek más a fekvése, a talajösszetétele, ezek mind-mind másféle borokat eredményeznek az ott készült gyümölcsökből. A dűlőszelektált borok Tokaj-Hegyalját ismét felhelyezik a világ bortérképére. Ezt felismerve találtuk ki és készítettük el elsőként a környéken Mád borát. Ezt azóta több hegyaljai település, köztük Olaszliszka, Tolcsva is átvette. Örülök, ha mellettünk számos más tokaj-hegyaljai település is kitalálja és meghatározza önmagát.

– BG –