Macskakövek emlékeztetnek mától a holokauszt áldozataira

Németország után Magyarországon is útjára indult a Stolpersteine – Emlékező macskakövek elnevezésű projekt. A holokauszt áldozataira Günter Demnig kölni művész hívja fel a figyelmet, macskakövekre emlékeztető apró réztáblácskák elhelyezésével. Az első emlékező macskaköveket péntek délután helyezték el a budapesti Ráday utcában.

Németországban már 11 ezer ház bejárata előtt van emlékező macsakakő, közölte szerkesztőségünkkel a projekt magyarországi vezetője. Berger Ágnes elmondta, Günter Demnig apró réztáblákba vési bele az elhurcoltak nevét, születésének és deportálásának időpontját, valamint meggyilkolásának idejét és helyszínét. Ezeket a macskakövekre emlékeztető műveket az áldozatok utolsó szabadon választott lakhelyének bejárata előtt a járdába illeszti a kölni művész.

Berger Ágnes hangsúlyozta, ezek az emlékező macskakövek, nem állami pénzből, hanem civil adományokból készülnek. Magyaroszágon a bipolar német-magyar kulturális program keretében indulhatott útjára a projekt. Az első budapesti emlékező macsaköveket a Ráday utcában helyezték el. Az elgondolkodtató megállítótáblák Rónai Béla állás nélküli tisztviselő, Vidor (Weisz) Oszkár cipészkellék és textiláru kereskedő, valamint Pollák Imre fűszerkereskedő nyilvános emlékét őrzi.

A projektvezető elmondta, júniusban és augusztusban további ötven követ helyeznek el az ország területén, így Szegeden, Makón, Nagykőrösön, Pécsett és Győrött.