Macedóniában kiirtanak 10 ezer baromfit

Macedóniában szerdán hozzáfogtak 10 ezer baromfi megsemmisítéséhez, miután az ország északi részében a hét végén egy faluban tömeges megbetegedést észleltek.

A szárnyasok ugyan a madárinfluenzának egy közönséges változatát kapták el, nem az emberre is veszélyes fajtáját, a hatóságok a biztonság kedvéért a teljes kiirtást választották.

A baromfimegbegedést a hét végén észlelték a Bitola város közelében fekvő Mogila faluban. Ott ezer baromfi pusztult el úgy nevezett Newcastle influenzában, amely a madárinfluenzának egy közönséges változata. Vagyis a kórokozó nem azonos az emberre is halálos H5N1 törzzsel.

Mivel a közeli Törökországban és Romániában előfordult már az a H5N1 vírus, amely Ázsiában már csaknem 70 halált okozott, a macedón állategészségügyi hatóságok úgy döntöttek, hogy Mogila faluban az összes baromfit kiirtják.

A szárnyasoknak kitekerik a nyakukat, és a tetemeket műanyagzsákokba gyüjtik.

“Nem akarunk semmilyen kockázatot, az államnak meg nem kerül olyan nagy összegbe a falusiak kárpótlása” – jelentette ki Szloboden Cokrevszki, a macedón állategészségügyi hivatal vezetője.

A falusiak nyugodtan fogadták a döntést. A teljes baromfiállomány kiirtása 3 napot vesz igénybe. Az operációt technikailag ugyanúgy végzik, mint ahogy más országokban a madárinfluenza veszélyes változatát számolják fel.