Macedónia is elismerte Koszovó függetlenségét

Macedónia hivatalosan is elismerte a független koszovói államot – jelentette be csütörtök késő este Antonio Milososzkij macedón külügyminiszter. Aznap Montenegró is elismerte Koszovó függetlenségét, erre válaszul a szerb kormány kiutasította Montenegró belgrádi nagykövetét. Washington üdvözölte a két ország döntését.

A macedón kormány úgy döntött, hogy elismeri Koszovó szuverenitását, és területi egységét – közölte Milososzki a rendkívüli kormányülés után. A kormány azután döntött, hogy a macedón parlament támogatásáról biztosította a kezdeményezést.

A macedón döntés előtt pár órával a Koszovóval szintén szomszédos Montenegró is elismerte a független koszovói államot. A Podgoricában született döntés után a szerb külügyminiszter bejelentette, hogy értesítették Montenegró belgrádi nagykövetét, hogy “jelenléte már nem kívánatos”.

Washington üdvözölte a két ország döntését, amely Sean McCormack amerikai külügyi szóvivő elmondása szerint elmélyíti a helyi együttműködést, és segíti a régió csatlakozását az euró-atlanti közösséghez. A montenegrói és macedón döntéssel együtt már 50 ország valamint Tajvan ismerte el Koszovó függetlenségét.