MABISZ: tovább szűkült a biztosítási piac az első negyedévben

Budapest, 2012. május 22., kedd (MTI) – Az első három hónapban 242,1 milliárd forintnyi díj folyt be a biztosító társaságokhoz, amely mindössze 2,2 százalékos, a pénzromlás üteménél kisebb mértékű, növekedést jelent az egy évvel korábbi 236,9 milliárd forinthoz képest – közölte a Magyar Biztosítók Szövetsége (MABISZ) az MTI-vel.

 

A kezelt szerződések száma 11 millió darabra csökkent, a teljes várható éves díjbevételt előre jelző mérőszám, a “záró állománydíj” mértéke pedig 3 százalékkal, 631,4 milliárd forintra esett vissza. Összességében és reál értéken tehát tovább szűkült a biztosítási piac – áll a közleményben.

Az első negyedévi minimális növekedés oka az éves díjfizetés, amely – értelemszerűen – csak egyszer jelentkezik. A kötelező gépjármű felelősségbiztosítás (kgfb) leginkább az, amelynek a díja annyira csökkent, hogy kifizethető a teljes éves díj előre, egy összegben, ráadásul így még olcsóbb is.

Az első negyedévben a díjbevétel 49,1 százaléka, 118,9 milliárd forint különféle típusú életbiztosítási szerződésekből folyt be, ami 4,2 százalékos növekedés az egy évvel korábbi 114,1 milliárd forinthoz képest. Jelentősen, mintegy 130 ezerrel csökkent viszont a folyamatos díjú életbiztosítási szerződések darabszáma – az ebből a szegmensből származó díjbevétel-csökkenés elérte a 10 milliárd forintot. Ebben feltételezhetően az is szerepet játszik, hogy a devizahitelek végtörlesztése miatt az ügyfelek hosszú távú megtakarításaikhoz is hozzányúltak.

A nem életbiztosítási üzletág díjbevétele 123,2 milliárd forintot tett ki, 0,3 százalékkal haladva meg az előző év hasonló időszaki 122,8 milliárd forintos bevételét. Az éves gyakoriságú díjfizetés hatását kiszűrve a visszaesés mértéke 5,1 százalékos.