Ma zárul a kétnapos állásbörze a Műegyetemen

Körülbelül ötezren voltak kedden a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem (BME) csütörtökön záruló, kétnapos állásbörzéjének első napján – a két nap alatt összesen 9-10 ezer érdeklődőt várnak. Az intézmény központi épületében 209 vállalat mutatkozik be 3155 állásajánlattal, de lesznek úgynevezett HR-es cégek is, amelyek nem maguknak keresnek alkalmazottakat, hanem a közvetítésben segítenek. Így összesen csaknem 4500 állást kínálnak a kétnapos mustrán. Idén minden eddiginél több a külföldi kiállító.
A mostani a 23. Műegyetemi Állásbörze. 1992-ben volt az első, 6 éve pedig már ősszel is rendeznek hasonlót. Elsősorban diplomásokat vagy végzős egyetemistákat várnak, de bárki elmehet, aki kíváncsi arra, hogy milyen egy állásinterjú, milyen feltételeknek kell megfelelnie egy munkavállalónak, illetve milyen akadályokkal szembesülhetnek álláskereséskor.

Továbbra is a villamosmérnökök a legkeresettebbek, de gépészmérnökökre, informatikusokra, műszaki menedzserekre és gazdasági szakemberekre is nagy az igény. Kevés állás van viszont jogászoknak és bölcsészeknek. Idén minden eddiginél több a külföldi ajánlat: elsősorban Csehországba és Norvégiába keresnek embereket, de Belgiumba, az Egyesült Királyságba, Szingapúrba, az Egyesült Államokba és Svédországba is lehet menni dolgozni.

A börze előtt háromhetes felkészítő kurzust tartottak. Főként kis csoportos beszélgetéseket, workshopokat rendeztek az érdeklődőknek, de önismereti tréning, protokoll előadások és tanácsadás is szerepelt a programban.