Ma védőbeszédek a tokaji pénzszállító rablás ügyében

A védői perbeszédekkel folytatódik csütörtökön a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróságon a tokaji pénzszállító rablás vádlottjainak büntetőpere. A nyolc vádlott közül négyen előzetesben vannak, őket előre kitervelt, nyereségvágyból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés és más bűncselekmények elkövetésével vádolnak. További négy embernek pedig bűnpártolás miatt kell felelnie.

A pénzszállító autót 2007. március végén támadták meg Tokaj közelében. Az autót kísérő egyik biztonsági őrt brutálisan meggyilkolták. A nyomozás kiderítette, hogy a másik biztonsági őr, akire megkötözve találtak rá, szintén részt vett a bűncselekmény elkövetésében. A rablók több mint 166 millió forintot zsákmányoltak. Két – a rablásban részt vett – férfi szüleit bűnpártolással vádolják, mert a vádirat szerint a rabolt pénzből egy tanyát vásároltak Kiskunhalas mellett, ahol végül a rendőrség rajtaütött a társaságon.

Az ügyész a perbeszédben – még június elején – az első és harmadrendű vádlottra életfogytig tartó fegyházbüntetés kiszabását, és azt kérte, hogy a bíróság állapítsa meg, hogy legkorábban harminc év múlva bocsáthatók feltételesen szabadlábra. A másodrendű vádlott esetében – tekintettel arra, hogy a bűncselekmény elkövetésekor még nem volt húszéves – fegyházbüntetés kiszabását indítványozta, a lehető legmagasabb tartamban. A negyed-, ötöd-, hatod, heted-, és nyolcadrendű vádlottaknak börtönbüntetést javasolt.