Ma várható ítélet a Mortimer ügyben

Csütörtökön hirdet ítéletet a Fővárosi Bíróság az úgynevezett Mortimer ügyben. Az ügyész letöltendő börtönbüntetést, míg a védő felmentést kért arra, a Mortimer néven elhíresült fiatalemberre, aki egy buszon két évvel ezelőtt karddal életveszélyesen megsebesített egy roma fiút.

2005. május 8-án délután két óra tájban Budapesten, a Moszkva téri végállomáson álló 21-es buszon, a Mortimer néven elhíresült, akkor 17 éves fiatalember 80 centis pengehosszúságú kardjával átdöfött egy 15 éves roma fiút, akinek életveszélyes sérülése miatt a lépét is el kellett távolítani. Mortimer mindvégig azzal védekezett, hogy az átszúrt fiú fenyegetően lépett fel vele szemben, és ő egyébként is véletlenül sebesítette meg, mert megbotlott, amikor a busz váratlanul megrándult. Miután a bírósági tárgyaláson Mortimer is romának mondta magát, a rasszista indíttatású bűntény lehetősége nem került szóba.

Az ügyész szerint, amikor Mortimer a kardot a fiúba döfte, annak “a halálát kívánta”. Az ügyész a szerinte kivégzés szerű brutalitás miatt letöltendő börtönbüntetést indítványozott, a megsebesített fiú jogi képviselője pedig 3 millió forint nem vagyoni kártérítést követel Mortimertől.

A védő mindezekkel szemben jogos védelemre hivatkozva Mortimer felmentését, vagy legalábbis enyhe büntetést kért.

Mortimer és bátyja, aki segített a kard elrejtésében, az utolsó szó jogán nem vallották bűnösnek magukat.Sporthírek