Ma van Halloween

Világszerte, főleg az angolszász országokban hétfőn tartják Halloween napját. Ez az egyik legrégibb ünnep, amelynek eredete évszázadokra, a kelták idejére nyúlik vissza.

A Halloween szó a katolikus egyháznak köszönhető: a mindenszentek előestéjének (All Hallows Evening) angol kifejezésének összevonása.

A kelták hagyományai szerint november 1-én van a kelta újév első napja, amely a napszezon végét, a sötétség kezdetét jelentette. A hagyomány szerint a napisten Samhain, a halál és sötétség istenének fogságába kerül ilyenkor. Az újév előestéjén, október 31-én, a hiedelem úgy tartotta, Samhain összehívta a halottakat. A halottak különböző formában jelentek meg; a rossz lelkek, állatok figuráit öltötték fel, főként macskáét.

A Halloween-i szokást az 1840-es években a nagy éhínség elől menekülő ír bevándorlók vitték Amerikába. A Halloween egyik kelléke a töklámpás, amelyet az ír folklórnak köszönhetünk. Az angolszász országokban Halloweenkor a gyerekek rémisztő jelmezekben házról-házra járva édességeket kunyerálnak, azzal fenyegetve a háziakat, hogy ha nem kapnak valami nyalánkságot, akkor megtréfálják őket (angolul: trick or treat).