Ma van a rejtvényfejtők napja

Egész napos rejtvényfejtő-verseny várja az érdeklődőket szombaton, a rejtvényfejtők napja alkalmából Budapesten, a Törekvés Művelődési Házban. A Füles című lap 1957. február 3-án jelent meg először, azért ezen a napon, illetve idén az ehhez legközelebb eső szombaton tartják a rejtvényfejtők napját – mondta a Független Hírügynökségnek István György, a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének elnöke.

A szombati egyéni keresztrejtvényfejtő-versenyen a kezdőtől a mesterig, a skandináv rejtvénytől a kevert olasz típusúig minden rejtvényfejtő megtalálhatja a neki megfelelő játékot. Lesz kvíz rejtvény, de titkosírás-fejtés is, logikai rejtvényekkel is tesztelhetik a tudásukat az érdeklődők, a világszerte népszerű sudoku rejtvénytípus variációival is találkozhatnak a versenyzők. Idén először a betűrejtvények és a vizuális rejtvények kategóriájában is tesztelhetik magukat a fejtők.

2007-ben az oktatási és kulturális miniszter is támogatta a Rejtvényfejtők Országos Egyesületének és a Füles Szerkesztőségének közös javaslatát, hogy minden évben február 3-át – a Füles című rejtvénylap első számának megjelenése alkalmából – a magyar rejtvényfejtők napjává nyilvánítsák. Mivel ez a nap csütörtökre esik, a szervezők az ehhez legközelebb eső szombaton, február 5-én szerveznek rejtvényfejtő napot. A megmérettetésre előzetesen kell regisztrálni, eddig több mint 150-en jelentkeztek.

A szervezők tájékoztatása szerint Magyarországon több mint egymillió ember fejt rendszeresen rejtvényeket, és a kvízműsorok nézettsége is átlagon felüli.