Ma van a Parkinson Betegek Világnapja

Április 11-én tartják a Parkinson Betegek Világnapját. A világon 6,3 millió, Magyarországon 18-20 ezer ember szenved ebben a kórban. A világnap kapcsán egynapos konferenciát tartanak a betegségről szombaton Zalaegerszegen.

Az ENSZ egészségügyi világszervezete, a WHO 1997-ben nyilvánította április 11-ét a Parkinson-kórban szenvedők világnapjává. A kór “névadója” James Parkinson angol háziorvos, aki elsőként írta le a betegség tüneteit 1817-ben. Április 11-én, születésnapjának tiszteletére tartják a Parkinson Betegek Világnapját.

A Parkinson-kór az agy végtagmozgásokat irányító területén visszafordíthatatlan idegsejt-elfajulást okoz, ekkor a sejtek közti ingerület-átvitelt segítő anyag, a dopamin szintje sérül. A betegség jellegzetes tünetei: lelassult mozgás, a beszéd a gondolkodás megváltozása, a lépések rövidülése, a végtagok nyugalmi helyzetének apró gyors remegése.

Még nem tudják, pontosan mi okozza a betegséget. Lehet örökletes, de kialakulhat agyvelőgyulladás, szén-monoxid mérgezés és bizonyos gyógyszerek túladagolása miatt is. A betegség teljes gyógyítása egyelőre még nem lehetséges, de jól kezelhető, sőt bizonyos esetekben tünetmentessé tehető a páciens.

A magyar Delta Parkinson Egyesület a Világnap alkalmából idén pályázatot hirdet “Fogom a kezed” elnevezéssel. A beküldött pályamunkákban a betegek akaraterejéhez, tehetségéhez, képességeihez mérten megvalósuló vágyak, álmok bemutatására számítanak. Ilyen lehet például egy kézimunka, egy utazás, sportteljesítmény vagy képzőművészeti alkotás bemutatása. A beérkezett pályaműveket független értékelő bizottság bírálja el, amelynek elnöke Müller Katalin többszörös országos tornászbajnok.