Ma van a Holokauszt Magyarországi Emléknapja

Az Elveszett Közösségek Tornyát avatják fel hétfőn a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontnál, a Holokauszt Magyarországi Emléknapján. A 63 évvel ezelőtti történelmi eseményről 2001 óta emlékeznek meg hivatalosan Magyarországon.

A Holokauszt Magyarországi Emléknapján, április 16-án, délután négy órakor kezdődnek a megemlékezések a Páva utcai Holokauszt Emlékközpontban a fővárosban. Az ünnep kezdéseként egy különleges rövidfilmet vetítenek le, amely a deportálás közben elhunytaknak állít emléket. A film zenéjét Gerendás Péter komponálta, és élőben adja elő.

A filmvetítés után Ormos Mária akadémikus bemutatja azt a tanulmánykötetet, amely a Holokauszt Emlékközpont egy korábbi, Visszatérés-újrakezdés című konferenciájának szakmai anyagát foglalja össze.

Az ünnep egyik legfontosabb eseménye az Elveszett Közösségek Tornyának felavatása. A Páva utcai modern létesítményhez egy üvegtorony tartozik. Erre helyezik rá azoknak a településeknek a nevét, amelyek érintettek voltak a deportálásban, ahol zsidó közösségek éltek és vesztek el a holokauszt alatt. Az avatás után Szita Szabolcs történész mond beszédet, majd a résztvevők elhelyezhetik az emlékezés gyertyáit, mécseseit és köveit az Elveszett Közösségek Tornyánál vagy az Áldozatok Emlékfalánál – mondta a Független Hírügynökségnek Kardos Zoltán, a Holokauszt Emlékközpont kommunikációs vezetője.

A Holokauszt Emléknap 2001 óta van Magyarországon annak emlékére, hogy 1944. április 16-án a kárpátaljai településeken megkezdődött a magyarországi zsidóság gettóba zárása. A nyilas uralom idején éjszakánként 50-60 zsidót, összesen körülbelül 5000 embert lőttek a Dunába a fővárosban. A holokauszt történetének legnagyobb és leggyorsabb deportálási akciója 63 évvel ezelőtt, 1944. május 15-én kezdődött. Július 9-ig, azaz 56 nap alatt német adatok szerint a magyar hatóságok 437 402 zsidót deportáltak Magyarországról, 15 ezer ember kivételével mindegyiküket Auschwitz-Birkenauba, a legkegyetlenebb koncentrációs táborba. Származásuk miatt 1944-45-ben Magyarországon nem csak a zsidókat üldözték, a holokauszt során több ezer romát is meggyilkoltak, az üldözöttek száma több tízezerre tehető.