Ma ül össze a honvédelmi bizottság a tűzszerészek halála ügyében

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága szerdán rendkívüli ülésen tájékozódik a két magyar tűzszerész közelmúltban Afganisztánban történt halálának körülményeiről. A napokban az MSZP-frakción belül is vita bontakozott ki arról, maradjanak-e a NATO-misszióban a magyarok. A kormány eközben változatlanul a magyar közreműködés kiterjesztését készíti elő.

Az elmúlt bő egy hónapban két magyar tűzszerész hunyt el Afganisztánban. Az Országgyűlés honvédelmi bizottsága rendkívüli ülésen tájékozódik a körülményekről. Korábban felvetődött annak gyanúja, hogy nem házilag készített bombák véletlen felrobbanásáról van szó, hanem távirányítással hozták működésbe a kelepcébe csalt magyar katonák mellett a robbanószerkezeteket.

Egyes szakértők ezek után a tűzszerészek hazahozatalát sürgetik, Laboda Gábor MSZP-képviselő pedig az egész magyar egységet hazahozná. Ezzel szemben a szocialista frakció nevében Keleti György kedden nyilatkozatban állt ki a küldetés folytatása mellett.

A magyar részvétel jelentős átalakulásban van az afganisztáni NATO-műveleten belül. A magyar katonák jelenleg a Baglan tartományban lévő tartományi újjáépítési csoport vezetését látják el, de további két feladat átvételére is készül a HM. Októberben magyar irányítás alá kerül a kabuli repülőtér légiirányító szolgálata, s magyar katonák is fognak járőrfeladatot ellátni, továbbá kiképzési munkába fognak az afgán hadsereg katonái számára.