Ma teszi le az esküt Orbán Viktor és kormánya

Ma teszi le az esküt Orbán Viktor és kormánya
Az Országgyűlés szombati ülésén tesz esküt Orbán Viktor kijelölt miniszterelnök és kormányának tagjai is. A Fidesz a parlament ülése után kora délután nagygyűlést is tart a Kossuth téren, ahol Orbán Viktor először beszél kormányfőként.


Lendvai: Orbán ne csak beszéljen a nemzeti egységről

fuggetlen | 2010.05.29 19:38
A szocialisták szerint az ország valóban változást vár, az is, aki nem a Fideszre szavazott: elsősorban azt, hogy véget érjen a politikai hidegháború, a megbélyegzés, illetve a nemzet “kisajátítása”. Az új kormánynak el kell döntenie, hogy képes és kész-e erre – közölte Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke a Fidesz szombati nagygyűlése után.

Következő országos gyűlésén elnököt választ az MDF

fuggetlen | 2010.05.29 19:08
Június 20-án választhat új elnököt az MDF. A párt egy új vezetés megválasztásával lezárja a 2010-es országgyűlési választás eredményének értékelését és megkezdik az MDF újra- és újjászervezését – tájékoztatták szombati közleményükben a Független Hírügynökséget.

Újra járható a Kossuth tér

fuggetlen | 2010.05.29 18:20
Ismét zavartalanul haladhat a forgalom a fővárosi Kossuth téren, ahol korábban a Fidesz tartotta nagygyűlését.

Orbán: Nem babazsúrra készülünk

fuggetlen | 2010.05.29 16:28
A következő években nem babazsúrra készül, hanem küzdelemre és munkára: le kell győzni az elmúlt 8 év szocialista hagyatékát, a korrupciót, az államadósságot, a szélsőségek terjedését, a munkanélküliséget, az elszegényedést és a kiszolgáltatottságot – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, kormánya beiktatása után szombaton a Kossuth téren.

Fidesz nagygyűlés – Kósa: Zárjuk le a fővárosban is a szociálliberalizmust

fuggetlen | 2010.05.29 16:27
Magyarország ma a fővárosnak szorít, hogy itt is le lehessen zárni a 20 éves szociálliberalizmust – mondta Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke szombaton a Kossuth téren, a kormányalakítást követő nagygyűlésen. A politikus a gyurcsányizmus torzszülött gyermekének a demszkyizmust, unokatestvérének pedig a hagyóizmust titulálta. Kósa szerint Budapest az utolsó fészke annak mentalizmusnak, amelyet a Fidesz meg akar változtatni.

 

MSZP: Továbbra sincs valódi kormányprogram

fuggetlen | 2010.05.29 16:25
A Fidesz-KDNP-nek továbbra sincs valódi kormányprogramja, ezért azt nem is szavazta meg az MSZP – mondta szombati sajtótájékoztatóján a szocialisták frakcióvezetője. Mesterházy Attila szerint működésképtelen az új kormányzati struktúra. Lendvai Ildikó pártelnök tartalmilag üresnek, míg keretében hamisnak nevezte a kormányprogramot.

Fidesz Nagygyűlés – Semjén: Gyurcsányizmus a történelem szemétdombján

fuggetlen | 2010.05.29 16:21
A Fidesz-KDNP nem kért száz napot, nem kért 10 napot, még meg sem alakult a kormány, már létrehozta a nemzeti egységet – utalt Semjén Zsolt a kettős állampolgárságot biztosító törvénymódosításra szombaton, a kormány megalakulása kapcsán tartott Kossuth-téri nagygyűlésen. A kereszténydemokrata miniszterelnök-helyettes azt mondta, hogy a törvénymódosítás nyomán a magyar nemzet közjogi értelemben egyesült.

Megkezdődött a Fidesz nagygyűlése a Kossuth téren

fuggetlen | 2010.05.29 15:28
Schmitt Pál parlamenti elnök nyitotta meg szombaton délután a Fidesz nagygyűlését a budapesti Kossuth téren, amelyet az Új kezdet napja címmel rendeztek meg az Orbán-kormány megalakulása alkalmából.

Lemondott az SZDSZ elnöke

fuggetlen | 2010.05.29 15:26
Lemondott Retkes Attila az SZDSZ elnöki posztjáról szombaton, a párt országos tanácsának ülésén – közölte a Független Hírügynökséggel a pártelnök sajtósa. Hanga László elmondta, Retkes Attila az elmúlt időszak eseményei, pontosabban az SZDSZ parlamentből való kiszorulása miatt döntött a távozás mellett.

Megalakult az Orbán-kormány

fuggetlen | 2010.05.29 14:19
Megalakult Orbán Viktor miniszterelnök kormánya, miután az államfő által jóváhagyott kinevezéseket követően a tárcavezetők szombat délután letették esküjüket a Parlamentben. Az új kabinet 8 tárcavezetőből áll, míg a Bajnai-kormányban 15 miniszter dolgozott.

Orbán átadta a miniszterekről szóló előterjesztést Sólyomnak

fuggetlen | 2010.05.29 13:26
Miniszterelnöki megválasztása és eskütétele után Orbán Viktor aláírta és átadta a miniszterek személyéről szóló előterjesztését Sólyom László államfőnek szombaton a parlamentben. Az átadásra a miniszterelnököt elkísérte Varga Mihály, a Fidesz alelnöke és Szijjártó Péter, a párt szóvivője is.

Miniszterelnökké választották Orbán Viktort

fuggetlen | 2010.05.29 12:28
Az Országgyűlés szombaton délben miniszterelnökké választotta Orbán Viktort. Az új kormányfőt és programját 261 igen, 107 nem és tartózkodás nélkül szavazták meg a képviselők. A megválasztott miniszterelnök az ülésteremben letette hivatali esküjét, majd átadta a köztársasági elnöknek a miniszterek kinevezéséről szóló átiratot.

Az MSZP köszönetet mondott Bajnai Gordonnak

fuggetlen | 2010.05.29 12:26
Megköszönte Bajnai Gordon elmúlt egy évi munkáját a szocialista párt frakcióvezetője, miután Orbán Viktort szombaton délelőtt megválasztotta az Országgyűlés Magyarország új miniszterelnökének.

Kövér: Orbán nem csak a munkatársam, a barátom is

fuggetlen | 2010.05.29 12:11
Kövér László szerint a következő négy esztendőben sok erőre lesz szükség. A Fidesz választmányi elnöke, aki korábbi ígéretét betartva hosszú idő után a kormányváltás napjára levágatta haját, úgy garatulált a miniszterelnökké választott Orbán Viktornakl, hogy átölelte a politikust. Ennek kapcsán a kormányfői eskütételet követően Kövér a Független Hírügynökségnek úgy nyilatkozott, hogy Orbán nemcsak a munkatársa, hanem a barátja is.

Orbán örül, hogy mindenki talált támogatható elemet a kormányprogramban

fuggetlen | 2010.05.29 12:10
Orbán Viktor szerint bizakodásra ad okot, hogy a parlament elé terjesztetett kormányprogramban minden országgyűlési frakció talált támogatható elemet. A politikus erről az Országgyűlésben beszélt szombaton délelőtt, mielőtt a Ház szavazott volna miniszterelnökké választásáról és elfogadta volna a kormányprogramot. Orbán Viktor mostantól közös munkára szólított fel és azt kérte: ne arról vitatkozzanak, hogy miként kellene dolgozni.

Miniszterelnökké választották Orbán Viktort

fuggetlen | 2010.05.29 11:44
Az Országgyűlés szombaton délben miniszterelnökké választotta Orbán Viktort.

Elkezdődött a kormányalakító Országgyűlés

fuggetlen | 2010.05.29 11:45
Orbán Viktor miniszterelnök-jelölt beszédével szombaton délelőtt elkezdődött az Országgyűlés kormányalakító ülése.

Hármas Bajnainak – Blikk

fuggetlen | 2010.05.29 09:31
“Igyekvő, szorgalmas, de van még mit javítania” – ez állhatna Bajnai Gordon leköszönő miniszterelnök bizonyítványában, a Blikk szerint. Kiszelly Zoltán, politológus a lapnak azt mondta, hogy 3-as és 4-es közötti osztályzatot adna a kormány teljesítményére.

Ma eldől Wieszt sorsa: lemond vagy kizárják – Népszava

fuggetlen | 2010.05.29 09:09
Ma végleg eldőlhet a korrupciógyanúba keveredett újbudai szocialista frakcióvezető és fővárosi közgyűlési képviselő, Wieszt János sorsa – tudta meg a Népszava.

Államfőjelöltről döntenek a szocialisták – Népszava

fuggetlen | 2010.05.29 08:20
Szombaton délelőtt dönt az MSZP elnöksége arról, állítson-e saját köztársaságielnök-jelöltet a párt – értesült a Népszava. A párt vezetői még a parlament plenáris ülése előtt döntenek a kérdésről, amelyről hivatalosan a jövő hét végi kongresszus határoz.

Forradalom demokratikus keretek között – Interjú Navracsics Tiborral a Magyar Nemzetben

fuggetlen | 2010.05.29 08:17
Szakértőket kér majd fel a következő kormány, hogy az új alkotmány alapvető irányait megszabják – mondta a Magyar Nemzetnek adott interjújában Navracsics Tibor.

Az utolsó interjú – Interjú a Népszabadságban Bajnai Gordonnal

fuggetlen | 2010.05.29 08:14
Szükséges és eredményes volt, amit egy év alatt csináltak, így nem is bánja, hogy belevágott a feladatba – ezt mondta a Népszabadságnak adott interjújában Bajnai Gordon. A leköszönő miniszterelnök szerint ugyanakkor még nagyon sok dolog vár az utánuk jövőkre. Ilyen például szerinte egy tisztességesebb pártfinanszírozási törvény elfogadása.

Országos gyűlést tart ma az MDF

fuggetlen | 2010.05.29 08:11
Egyebek mellett a párt alapszabályának módosítása szerepel majd napirenden az MDF Országos Gyűlésén szombaton. A tervek szerint a küldöttek egy politikai nyilatkozatot is elfognak arról, milyen irányba folytassa politikai tevékenységét a párt – értesült a Független Hírügynökség.

Az Országgyűlés ülése szombaton délelőtt 11 órakor kezdődik. Először Orbán Viktor válaszol a kormányprogram keddi és szerdai vitájában elhangzottakra, majd az Országgyűlés egyetlen szavazással dönt a kormányprogramról és Orbán Viktor miniszterelnöki kinevezéséről is. A leendő kormányfő ezután teheti le az esküt.

A parlament ülése ezután szünetel, amíg az új miniszterelnök megküldi minisztereinek listáját Sólyom László köztársasági elnöknek, akinek jóváhagyása után, még szombaton délután a miniszterek is leteszik esküjüket az Országgyűlésben.

Ezt követően várhatóan 15 órakor kezdődik a Fidesz nagygyűlése a Kossuth téren, ahol beszédet mond Orbán Viktor mellett Semjén Zsolt, a KDNP elnöke és Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke is.