Ma tárgyalja költségvetését a főváros

A Fővárosi Közgyűlés csütörtökön tárgyal és szavaz az idei költségvetésről. Döntenek a budapesti szakközépiskolák átalakításáról és a Fővárosi Pedagógus- és Nővérszálló jövőjéről. A képviselők ezen kívül várhatóan módosítják a főváros szervezeti és működési szabályzatát, és szavaznak az idei vagyongazdálkodás irányelveiről is.

A főváros idén csaknem 500 milliárd forintos bevétellel és ugyanennyi kiadással számol. 2007-ben oktatási, egészségügyi és színházi reformba kezd a város. A költségvetés tervezetét mindkét koalíciós párt támogatja. Budapest idén újabb hiteleket nem kíván felvenni, miközben 34 milliárd forint lesz a főváros működési eredménye, azaz ennyivel több a működési bevétel a működési kiadásnál. Ez az összeg fedezi egyebek mellett az idei útfelújítási programot és az EU-s projektek önrészét.

Csütörtökön dönt a fővárosi közgyűlés a budapesti szakközépiskolák átalakításáról is. A tervek szerint összesen 20 intézményt szüntetnének meg, illetve integrálnának másik iskolába. Az előterjesztés szerint egyelőre csak hetet ürítenek ki az idén szeptember elsejéig, a többi 13-ból csak egy, esetleg két évvel később költöztetik át a diákokat. Az összevonásokkal az idén 1, jövőre 3 milliárd forintot spórol a főváros, és legalább 500 pedagógus veszíti el az állását.

Az átalakításokról csak azután döntenek a képviselők, hogy hatályon kívül helyezik Tarlós István egyszer már elfogadott javaslatát a döntés elhalasztásáról. A Fidesz frakcióvezetője június 30-ára tolta volna ki a határidőt. Ezt a közgyűlés akkor meg is szavazta, mert öt koalíciós képviselő tartózkodott, két szocialista képviselő pedig a javaslat mellett voksolt, mint utóbb kiderült, véletlenül.

Döntenek a Fővárosi Pedagógus- és Nővérszálló jövőjéről is. A Gyáli úti épületben több mint 500 vidéki pedagógus és egészségügyi dolgozó lakik, de az oktatási bizottság nyár végén az egyik középiskolai kollégium diákjait költöztetné ide.