Ma szavaz az ENSZ-BT az Irán elleni szankciókról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) szombaton szavaz az Irán elleni szankciók szigorításáról New Yorkban. A határozat támogatói szerint a tagállamok minden bizonnyal egyhangúan elfogadják a szöveget. Az ülésen a korábbi tervekkel ellentétben nem lesz ott Mahmud Ahmadinedzsád iráni elnök, aki azzal indokolta távolmaradását, hogy Washington nem biztosította számára a beutazáshoz szükséges vízumot.

Az ENSZ BT 15 tagja még pénteken egyezett meg arról, hogy szombaton szavaznak az Irán elleni szankciókról. A közép-európai idő szerint este nyolc órakor tartandó szavazáson ott lesz az iráni külügyminiszter, de a korábbi tervekkel ellentétben nem utazik New Yorkba Mahmud Ahmadinedzsád, Irán elnöke. A perzsa állam államfője azzal indokolta távolmaradását, hogy Washington nem biztosított számára vízumot, de ezt az Egyesült Államok tagadta. A külügyminisztérium egyik szóvivője elmondta: biztosítottak vízumot az elnöknek és delegációjának, hogy részt tudjon venni a tanácskozáson. Az Egyesült Államok szerint Ahmadinedzsád csak kifogást keresett a távolmaradásra.

A határozat-tervezetet a BT öt állandó, vétójoggal rendelkező tagja (Kína, Franciaország, Oroszország, az Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) és Németország dolgozta ki. A szigorítás ismételten felszólítja Iránt, hogy hagyjon fel atomprogramjával, amely a Nyugat szerint katonai célokat szolgál. A dokumentum teljesen megtiltaná Teheránnak a fegyverek exportját, tovább korlátozná atomerőművi berendezések és technológiák eladását Iránnak, és bővítené azon irániak listáját, akiket a tagállamok nem engednének be országuk területére.

A világszervezet decemberben már hozott kereskedelmi és utazási korlátozásokat Iránnal szemben, mert az perzsa ország nem volt hajlandó felfüggeszteni urándúsítási programját. Teherán változatlanul azt állítja, hogy erre csakis békés energiatermelése miatt van szükség. Sok ország viszont azt gyanítja, hogy a program atomfegyver kifejlesztését szolgálja.Sporthírek