Ma sem tudtak megállapodni a bérekről a BKV-nál

Hétfőn is eredménytelenül értek véget a tárgyalások a BKV-nál. A közlekedési vállalat és a szakszervezetek délelőtt a szeptember 4-re meghirdetett sztrájkkal kapcsolatban az elégséges szolgáltatás mértékéről próbáltak megegyezni, de továbbra sem közeledtek az álláspontok. Délután egy órától pedig a bérekről tárgyaltak. A BKV béremelés helyett adómentesen adható, béren kívüli juttatásokat ajánlott, de a szakszervezetek szerint ez elfogadhatatlan. Kedden ismét tárgyalóasztalhoz ülnek.

Reggel kilenc órakor az elégséges szolgáltatás mértékéről kezdett egyeztetni a BKV a szakszervezetekkel. Nem született eredmény, mert a BKV tartja magát ahhoz, hogy 80 százalékos legyen a szolgáltatás, míg a szakszervezetek ragaszkodnak a nulla százalékhoz. Technikai kérdésekről is egyeztettek, vagyis a műszaki háttérről, illetve a járatok beérkezéséről, elindulásáról. Nemes Gábor, a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének (VTDSzSz) alelnöke elmondta, hogy a technikai részletekben együttműködnek a BKV-val az elégséges szolgáltatással kapcsolatban.

Délután egykor a bérekről kezdtek egyeztetni. A BKV azonban nem állt elő új bérajánlattal. Regőczy Miklós, a cég kommunikációs igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a béren kívül adható adómentes juttatások, például az étkezési utalványok, a tanévkezdési támogatások vagy a szociális juttatások összegének az emelését ajánlották, de konkrét számokról nem esett szó. Hozzátette, hogy az üzleti terv további béremelést már nem tesz lehetővé. Regőczy Miklós szerint hétfőn közeledtek ugyan az álláspontok, de a keddi tárgyaláson sem számít eredményre, ugyanakkor bízik abban, hogy hamarosan megállapodnak. Az alkalmi munkavállalókkal kapcsolatban annyit mondott, hogy eddig 150-en jelentkeztek az újsághirdetésekre. Csak azok állhatnak azonban munkába szeptember 4-én, a meghirdetett sztrájk idején, akik a képzés után sikeres vizsgát tesznek.

Nemes Gábor, a VTDSzSz alelnöke azt mondta Független Hírügynökségnek, hogy tulajdonképpen nem is volt igazi bértárgyalás, és hogy az egyéb juttatásokról sem esett szó, de ők abba nem is mennének bele, hogy a béremelés helyett utalványokat, jegyeket kapjanak. A BKV év elején vállalta, hogy júliustól tárgyalni kezd a bérekről, eddig azonban nem állt elő igazi ajánlattal. Nemes Gábor hozzátette: elképzelhetőnek tartják, hogy egyéb juttatásokat is kapjanak, de nem a béremelés helyett, arról ugyanis nem mondanak le.

Kedden ismét tárgyalóasztalhoz ülnek. Reggel kilenctől az elégséges szolgáltatásról, délután egy órától pedig a bérekről egyeztetnek. A BKV dolgozóinak 85 százalékát képviselő szakszervezetek azt akarják elérni, hogy az év eleji, átlagosan 7 százalékos emelést megtartva még 6 százalékkal növeljék a fizetéseket január elsejétől visszamenőleg.