Ma sem egyeztek meg a koalíciós pártok a biztosítási rendszer területi elvéről

Nem sikerült megállapodniuk a koalíciós pártoknak szerda esti egyeztetésükön a biztosítási rendszer átalakításának részleteiről – mondta el Horváth Ágnes egészségügyi miniszter és Kökény Mihály, az Országgyűlés Egészségügyi Bizottságának szocialista elnöke az egyeztetés után. A találkozón részt vett még Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Kóka János, az SZDSZ elnöke és egészségügyi szakpolitikusok.

Abban nincs vita a koalíciós pártok között, hogy területelvű átalakításra van szükség, ám ezek optimális méretéről, illetve arról, hogy egy-egy területen belül hány biztosító működjön, nem sikerült megállapodni. De mint mondták, ezt nem is tűzték ki célul a szerdai egyeztetésre. Ezekben a kérdésekben még dolgoznak a szakértők, de Horváth Ágnes szerint szeptemberre el fog készülni törvényjavaslatuk. Ennek munkálatai ugyanis már most is tartanak a tárcánál. Kökény Mihály szerint ugyanakkor a megalapozott és megfelelő garanciákkal ellátott javaslat kidolgozása fontosabb a határidő betartásánál. Mint mondta, ez nem egy adóbevallás.

Megegyezésre jutottak ugyanakkor a koalíciós pártok a kórházak fejlesztéséről, például megállapodtak abban, hogy az intézmények gazdasági társaságokká alakulását fogják támogatni.Sporthírek