Ma sem állapodott meg az V. kerület és az Egészségügyi Minisztérium a területhasználatról

Az egészségügyi miniszter nyitott minden olyan javaslatra, amely a bíróság döntéséig megoldhatja az V. kerületi önkormányzattal a területhasználatról folytatott vitát. Az Egészségügyi Minisztérium csütörtöki közleményében azonban leszögezi, hogy a miniszter álláspontja változatlan: a tárca épülete előtti parkolóként használt terület a magyar állam tulajdona, ezért sem joga sem lehetősége nincs fizetni utána.

A minisztérium azután adta ki a közleményt, hogy a keddi megbeszélés után csütörtökön ismét eredménytelenül zárult az a területhasználatról folytatott egyeztetés, amelyen az egészségügyi miniszter és az V. kerületi polgármester vett részt.

A minisztérium közelményében az áll, hogy a tárca a bíróság döntéséig hajlandó lenne egy letéti számlára elhelyezni azt a nagyjából 20 millió forintot, amely az önkormányzat szerint a közterülethasználatért évenként a Belvárosnak jár. A terület tulajdonjogáról szóló jogerős ítélettől függően ez a pénz vagy visszakerülne az államhoz, vagy ha a bíróság az önkormányzat javára döntene, az V. kerület számlájára kerülhetne. A dukomentum szerint azért nem sikerült ebben megegyezniük, mert a polgármester csak azzal a feltétellel hajlandó megállapodni, hogy a minisztérium lemond tulajdoni igényéről.

Az ügyben Rogán Antal polgármester is kiadott csütörtökön egy közleményt. Eszerint az eredménytelen megállapodás miatt az önkormányzat fenntartja korábbi határozatait és megvárja a bírósági döntést.

Az önkormányzat korábban úgy határozott, hogy a szerintük a belvároshoz tartozó területért a minisztériumnak 5 évre visszamenőleg ki kell fizetnie a maximális használati díjat és a maximális büntetést, amely összesen több mint 12 milliárd forint. Mivel a polgármester állítása szerint a minisztérium nem fellebbezte meg ezt a határozatot, az önkormányzat azonnali beszedési megbízást azaz inkasszót nyújtott be a tárca számlájára. A Magyar Államkincstár, amely az egészségügyi minisztérium számláját is kezeli, egyelőre nem utalta át az önkormányzatnak a kért összeget – mondta a Független Hírügynökségnek Puka Zsófia, a polgármester sajtóreferense.Sporthírek