Ma rendezik a NATO Partnerségi Futófesztivált a fővárosban

Harmadjára rendezik meg vasárnap a NATO Partnerségi Futófesztivált Budapesten. A sporteseményt a fővárosi önkormányzattal, a NATO Főtitkárságával, valamint a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemmel közösen szervezi a Budapesti Atlétikai Szövetség. A fesztivált idén is a hagyományos Történelmi Váltófutással egy napon tartják.

A hat és fél kilométeres Történelmi Váltófutás rajtja délelőtt fél tizenegykor lesz az I. kerületben, az Attila utcában, a cél pedig a Városligeti Műjégpálya. Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes a Történelmi Váltófutással kapcsolatban szerdán elmondta: a verseny a magyar szabadságharc vértanúinak emlékét idézi. Hozzátette, hogy a kegyeleti futóstaféta – amelyet 1924-ben rendeztek meg először – a róluk elnevezett budapesti utcákat, emlékhelyeket érinti.

A NATO Partnerségi Futófesztiválon két táv lesz. A tíz kilométeres futás és váltófutás délelőtt tizenegy órakor kezdődik: az I. kerületi Attila utcából indulnak a sportolók, és a Városligeti Műjégpályánál lesz a cél. A négy kilométeres Városligeti Futás résztvevői pedig negyed egykor indulnak az Olof Palme sétánytól, és ők is a műjégpályánál érnek majd célba.

Az esemény célja, hogy fejlessze, ápolja a NATO és partnerországai közötti kapcsolatot. A szervezők szerint a futóverseny kiváló lehetőség arra, hogy a magyar, más közép-kelet-európai, valamint a nyugat balkáni fiatalok találkozzanak, és jobban megismerjék egymást.

2007-ben a NATO Partnerségi Futóversenyre több mint négyezren neveztek, míg a Történelmi Váltófutó versenyen 157 csapat és összesen 1951 ember vett részt.

Az idei futásról a www.natofutas.hu oldalon található még több információ.