Ma nyílik az ARC kiállítás – túlélési gyakorlattal

Pénteken este hétkor nyílik hivatalosan az ARC kiállítás az 56-osok terén. Az eső ugyanis elmosta a hivatalos kezdést csütörtökön. Az esőnap miatt nem hosszabbítják meg egy nappal a kiállítás időtartamát, ugyanis a látogatók már csütörtöktől megnézhették a plakátokat – tájékoztatták a Független Hírügynökséget a szervezők.

Szeptember 18-ig hetvennégy plakátot és 25 egyperces filmet nézhetnek meg az érdeklődők az ARC kiállításon. A megnyitón fellép a Panaszkórus, valamint a Színművészeti Egyetem, már végzett, de munkanélküli hallgatóiból összeállt csapat, a Túlélő Társulat, valamint Rúzsa Magdi és a Sub Bass Monster. A kiállítást Mundruczó Kornél filmrendező nyitja meg az 56-osok terén.

Idén összesen 1400 pályamű érkezett a 8. ARC pályázat felhívására, melyet ebben az évben az “Élni és Túlélni Magyarországon” mondatban fogalmaztak meg a kiírók. Hagyományos plakát műfajban 74 alkotást, a beérkezett egyperces filmek közül pedig 25 munkát láthatnak a kiállítás látogatói.

Tavaly 1007 plakát érkezett be az ARC pályázati felhívására, és kevesebb mint 100 munkát nézhetett meg a meg a közönség az 56-osok terén. Akkor is esett az eső, de a szervezők, akkor még nem számoltak hivatalos esőnappal.

Az ARC Művészeti Szolgáltató Kft. ügyvezetője kérdésünkre elmondta: összességében idén is lehetett volna több kreatívabb és izgalmasabb pályamunka, de ebben az évben is születettek jó képek. A legtöbben a szemét-és dohányzásellenességüknek adtak hangot a munkákban, tette hozzá Bakos Gábor.

Az idei ARC kiállítás sokáig titkolt meglepetése egy különleges pályamunka volt. “Atom Santi” nem plakáttal vagy rövidfilmmel jelentkezett, hanem egy ötlettel indult. A pályázó egy speciális túlélési gyakorlatot fog bemutatni az 56-osok terén. “Atom Santi” a kiállítás megnyitóján, azaz pénteken elfoglalja “őrhelyét”egy 8 méter magas oszlop tetején és ott él majd 3 hétig.

Az ARC pályázat díjait a pénteki megnyitón adják át. A Szociális és Munkaügyi Minisztérium félmillió forintos különdíjat ajánlott fel az Esélyegyenlőség témakörét bemutató legjobb filmnek és plakátnak. A civil szervezetek által megjelölt témákra érkezett pályaművek legjobbja is különdíjban részesül. Újdonságként az ARC Borz díjjal jutalmazza a legpimaszabb ötletet.

Az idei ARC-on első alkalommal állítják fel a szervezők a Felhő pavilont. Ezen a helyszínen szeptember 9-től 18-ig 5 művész készít különböző alkotásokat hulladék anyagokból. A Környezettudatos Civil Napon, szeptember 9-én, az ARC és az Oktatási és Kulturális Minisztérium közösen meghirdeti a kulturális plakátok versenyét. Erre a versenyre már meglévő kulturális témájú plakátokkal jelentkezhetnek a pályázók, jövő év elejéig. Augusztus 31-és szeptember 17-e között a Kertmoziban láthatja és hallhatja a közönség az ARC egyperces film pályázatára érkezett alkotásait.

A szeptember 18-ig a között látogatható 8. ARC kiállítás programjairól bővebb információ a: www.arcmagazin.hu oldalon olvasható.