Ma már csak emlék a szénbányászat

Ipari méretekben már csak a „felszínen” szénbányászkodnak Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A felszíni szénbányászat azonban virágzik, csak úgy, mint a perlitbánya.lyukobanya tortenete [.pdf – 984KB]

Egy évtizede még a megyében is ezrek szájából hangzott el naponta a „Jó szerencsét!” mondat. A szénbányászok ezzel búcsúztatták mélybe induló társaikat. Ma már nincs ipari mélyművelésű szénbányászat a megyében, így a többi (külszíni, az olaj, a kő, a perlit) bányász használja az üdvözlést, illetve évente néhány alkalommal, az ünnepnapokon – amilyen például az e hét végi hivatalos bányásznap – hallhatjuk a bányászüdvözlést.

Támogatás nélkül

Jó egy évtizede a Bányász Himnuszt (így nagy betűvel írva és gondolva) is több ezer bányász hallgatta még a bányásznapokon – szeptember első vasárnapján –, felvetett fővel, büszkén mukájára (vagy inkább hivatására). Aztán az ezredforduló előtti esztendőben úgy döntött az akkori kormány, hogy nem tudja tovább támogatni a veszteségesnek mondott mélyművelésű bányászkodást. Akkor kezdődött az ágazat leépülése, a bányászok „civilesítése”, a bányászhagyományok visszaszorulása. A bányászünnepeken is inkább leszegett fejjel hallgatják a himnuszt a – többnyire – volt bányászok.

A jövőről..

A bányabezárások miatt a megyében „felszabadult” többezer bányász egy része nyugdíjas lett, mások a különböző munkaerő-piaci eszközök révén igyekeztek biztosítani maguk és családjuk megélhetését. Több, kevesebb sikerrel.
Megkezdődött a bányaművelés okozta károk helyreállítása is, a valamikori vagyont pedig fokozatosan hasznosítják, értékesítik. A bányásztelepülések, térségek további felzárkóztatásához, a gazdasági növekedés fenntartásához beruházások szükségeltetnek. A bányaművelésből kivont területek, hajdan szállítási és ipari tevékenységet folytató telephelyek, újonnan épített vagy célirányosan átalakított ipari parkok, de a kikapcsolódást, pihenést lehetővé tevő üdülőcentrumok is ezt a célt szolgálják.
Sz. B.

Volt bányák, volt bányászok

Bánya** Bezárás időpontja Elbocsátottak
Feketevölgy 2000 567
Putnok 2000 1583
Lyukóbánya 2004 2500*

* Több lépcsőben végrehajtott leépítés
** A listában nem szerepel valamennyi volt bánya

Erősödött a perlitbánya

A pálházi székhelyű Perlit ’92 Bányászati és Feldolgozói Kft. számára sikeres volt az elmúlt év. „A cégünk eddig is Európa második bányájának számított – mondja dr. Farkas Géza ügyvezető igazgató. – A tavalyi év során sikerült új bányaterületi jogokat szereznünk, amelynek köszönhetően meg is nyitottuk az új bányánkat, amellyel 70 évre biztosítottuk a nyersanyagot. A jelentős beruházások között tartjuk számon az előkészítőmű korszerűsítését, amelynek keretében a világ egy legjobb osztályozó-minősítő rendszerét építettük be 2007 februárjában. Ezen kívül versenytárgyaláson elnyertük a jogot arra, hogy teljes Lengyelországot mi látjuk el alapanyaggal, ami jelentős, hiszen tavaly 50 százalékkal nőtt az igény.