Ma (majdnem) másképp csinálják

Akt.:
Miskolc – Miben más ma a sokszorosított grafika, mint korábban? Erre a kérdésre próbál választ adni az a kiállítás, amelyre 24 művészt hívott meg a galéria, és amely tárlatnak Bódi Kinga művészettörténész a kurátora.

– Manapság a reneszánszát éli a sokszorosított grafika – magyarázza Bódi Kinga – de ez nem jelenti azt, hogy ugyanaz, mint korábban. A digitalizált kor ad neki teljesen más értelmezést.

A kiállítás tervezésekor azt biztosan tudták, megtartják az alapkiindulópontot, minden belefér, amiről többszörösíteni lehet. Ezért is lett a kiállítás címe: Mimetikus szerkezetek. A mimetikus ugyanis annyit jelent, másolás, azaz az érdekelte a kiállítás szervezőit, hogy milyen mai értelmezése lehet a másolásnak. Tecnikai megoldásokról van szó. 

– Nem törekedtünk teljes áttekintésre, a jelenséget szerettük volna bemutatni azokon a művészeken keresztül, akik ma ezzel foglalkoznak. Öt hívószót fogalmaztunk meg: ábrázolás, világok, többszörözés, médiumváltás és (kor)lenyomat – mondta Bódi Kinga.
– ÉM-HM –

Keverik  technikákat

A munkák nagy része a videóra épül. De azért nem vesztek el teljesen a hagyományos technikák, van a kiállított anyagok között egy kétméteres fametszet is: Bán András, a galéria igazgatója a rendezvényt bemutató sajtótájékoztatón meg is jegyezte, ez a legszebb munka…

S hogy milyen mimetikus szerkezetek láthatók a kiállításon?

Videók, fotók, installációk, objektek, sorolja Bódi Kinga. De a fametszetet sem tudja a kortárs képzőművészet kikerülni. Kevesen használják önmagában, keverik a technikákat, például úgy, hogy rávetítenek a fametszetre, vagy kilépnek három dimenzióba, esetleg földre helyezett objektekben gondolkoznak.

Néhány nevet is kiemel a szakember:  Szörényi Beatrix, Nemes Csaba, Szabó Eszter, Várnai Gyula a videóban gondolkodik, Navratil Judit lenyomatokat készített a földre, a Gruppo Tökmag (azaz Buddha Tamás és Tábori András) a graffitivel próbáltak játszani: falról levett pauszpapírból készült a graffiti.