Ma magyar-román közös kormányülés

Ma magyar-román közös kormányülés
Csütörtökön közös kormányülést tart a magyar és a román kabinet Bukarestben. Az első ilyen eseményt mindkét ország miniszterelnöke a francia-német kiegyezéshez hasonló fontosságúnak tartja.

A találkozón döntés születik a konzuli szolgálat fejlesztéséről. A határ menti és az árvízvédelmi együttműködésről is nyilatkozatot írnak majd alá. Ezenkívül a 2007-2013-as nemzeti fejlesztési tervek összehangolásáról, közös környezetvédelmi projektek indításáról és a két ország rendészeti és biztonsági szervezeteinek együttműködéséről is megállapodás születik.

Döntés várható a román mecénásról elnevezett Gozsdu közalapítvány létrehozásáról is. Gozsdu Manó 1870-ben hozta létre nevezetessé vált alapítványát, amely 1917-ig működött és több ezer fiatalnak biztosított tanulmányi ösztöndíjakat. Az első világháború előtti korszakban az Osztrák-Magyar Monarchia legjelentősebb alapítványa volt.

A magyar küldöttség tagjai csütörtök reggel megkoszorúzták a Nagy Imre-emlékoszlopot Snagovban, majd a kormányülés után találkoznak Traian Basescu román elnökkel is.

Juhász Ferenc honvédelmi miniszter nem utazik Bukarestbe, ő helyettesíti ugyanis itthon a miniszterelnököt. A kormány tagjai biztonsági okokból két külön géppel utaznak.

Gyorsítják a gyorsforgalmi megvalósítását
A két kormány illetékes miniszterei még javában írták alá a két kormány közötti megállapodásokat, amikor megszólítottuk Gazda Lászlót, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlés elnökét.

Jó hírrel szolgálhatok, hiszen Kóka János gazdasági és közlekedési miniszterünk előrelépésről tájékoztatott, és 2010-re megvalósulhat a két ország közötti gyorsforgalmi út magyar szakasza – közölte a Kelet- Magyarországgal Gazda László.

A román oldalon ugyanezt erősítették meg. Ezt követően a két miniszterelnök megszavaztatta kormányával a tervet, majd a megállapodást alá is írták a miniszterek. Horváth Zsolt Csaba államtitkárral már arról válottunk szót, hogy ahol szükséges, a tervezetnek megfelelően, hogyan lehetne megyorsítani az előkészítést.

Az államtitkár arról is szólt, hogy a román fél az Észak-erdélyi autópályával kapcsolatosan hasonlóan gondolkodk, ez Kolozsvár-Nagyvárad-Biharkeresztes útvonalat jelenti.

– Mán László –