Ma lehet utoljára szavazni az új kétszázasra

Vasárnap zárul a szavazás arról, hogyan is nézzen majd ki a jövő évtől forgalomba kerülő új kétszáz forintos érme. Hatféle ábra közül lehet választani, az eredményt az összesítés után közli a Magyar Nemzeti Bank (MNB) – mondta el a Független Hírügynökségnek Listár Dániel, a jegybank kommunikációs szakértője. Egyelőre nem lehet tudni hányan szavaztak, mint ahogy azt sem, melyik a legnépszerűbb motívum.

Két hete kezdődött az internetes és telefonos szavazás arról, milyen motívum legyen az új fémpénzen. A látványtervek között háromféle téma szerepelt. A már meglévő érmesor hagyományait követve védett hazai állatokra: a fehér gólyára vagy a fakopáncsra és védett növényekre: a cifra kankalinra vagy kövér daravirágra lehetett szavazni. A kör kibővült hidakkal is, így lehetett voksolni a legrégibb és legnépszerűbb Duna-hidunkra, a Lánchídra vagy pedig a legújabb és nemzetközileg is elismert építészeti alkotásra, a Megyeri-hídra.

A Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsa idén júniusban döntött arról, hogy a jelenlegi 200 forintos bankjegyeket jövő évben érme váltja fel. Az új fémpénz – a jelenlegi százashoz hasonlóan – kétféle fémből készül: a külső karéj sárgaréz, a belső pedig fémes szürke színű lesz. Az új érme leghamarabb 2009. első felében kerülhet forgalomba. A jelenlegi bankjegy várhatóan jövő év végéig szintén törvényes fizetőeszköz marad.