Ma lehet utoljára befizetni a helyiadó-előlegeket

Hétfő estig fizethetik be az első félévi iparűzési-, kommunális- és építményadó-előlegeket a vállalkozók azokon a településeken, ahol az önkormányzat ezeket az adókat kivetette. Ugyaneddig kell befizetni a magánszemélyek kommunális adóját, a luxusadót, illetve a gépkocsiadót is. Az első félévi helyiadó-előlegek befizetési határideje a törvény szerint március 16-a, de ez ebben az évben a négynapos ünnep miatt március 19-re csúszik.

A különböző helyi adókat bevezető önkormányzatok minden évben kiküldik az érintetteknek a fizetési meghagyásokat, amelyben közlik, hogy március 16-ig, illetve szeptember 15-ig mennyi adóelőleget kell befizetni. A fizetés határideje ettől el is térhet, ezt a fizetési meghagyásban közlik.

A Pénzügyminisztérium adatai szerint a 3200 önkormányzat közül 2006-ben már 2651 kivette az iparűzési adót. Építményadót a vállalkozóktól 732 önkormányzat szed, a nem lakáscélra használt lakásokat 378 település adóztatja, a telkeket 404, 164 településen pedig idegenforgalmi adót szednek építmények után. A kommunális adót a vállalkozók esetében 701 településen vezették be.

Tavaly 2203 olyan önkormányzat volt az országban, amely magánszemélyekre is kivetette a kommunális adót. A magánszemélyek esetében szintén két részletben kell fizetni az adóelőleget. Ugyancsak március 19-e a luxusadó-előlegek befizetési határideje azok esetében, akiknek tulajdonában 100 millió forintnál értékesebb lakáscélú ingatlan van.

Gépkocsiadót a törvény szerint minden településen kell fizetni, ebben az esetben az önkormányzat nem mérlegelhet. Becslések szerint sokan nem kapták kézhez a teljesítményadó befizetéséhez szükséges csekket. A késést az okozza, hogy ezt az adónemet máshogy kell kiszámítani, mint az elődjéül szolgáló súlyadót. A régi típusú kocsik többségénél ráadául nem szerepel a nyilvántartásban a teljesítmény, ezért bonyolultabb kiszámítani, hány kilowattra kell kalkulálni az adót. Ezeknek az autósoknak az adóelőleget az önkormányzati értesítés megérkezése után, az abban szereplő határidőig kell majd befizetniük.